Megalakultak a helyhatósági választások Körzeti Irodái

A csíkszentmártoni helyi lakosság tudomására hozzuk, hogy a 289-es, illetve 292/2020-as kormánybiztosi rendeletekkel megalakultak a helyhatósági választások Körzeti Irodái. A csíkszentmártoni helyi körzeti iroda száma 53-as, a székhelye pedig a Polgármesteri Hivatal.

Gergely Anna – községi jegyző

Megszerezhető a hegyi termék-minősítés

Az Országos Hegyvidéki Ügynökség (Agenția Naționale a Zonei Montane) tájékoztatja a térségünk gazdálkodóit, hogy opcionálisan megszerezhető a hegyi termék-minősítés. Ez a minősítés szavatolja, hogy a termék hegyi térségből származik, kiváló minőségű alapanyagokból készült, magas minőségű élelmiszer. A minősítés megszerzésére az említett ügynökségen keresztül van mód ingyenesen – ehhez a maroshévízi Hegyi Fejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani a vonatkozó miniszteri rendeletek által előírt dokumentációt.

Minden hegyi termék-minősítéssel rendelkező termék szerepel a Hegyi Termékek Országos Regiszterében (http://azm.gov.ro/produs-montan/) és a Minősített Élelmiszerek Katalógusában, továbbá népszerűsíti azokat az Országos Hegyvidéki Ügynökség, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző rendezvényeken. Emellett az említett ügynökség létrehozott egy felületet (https://produsmontan.ro/), ahol a hegyi termék-minősítést megszerzett gazdálkodók népszerűsíthetik termékeiket. Az sem elhanyagolható, hogy a hegyi termék-minősítéssel rendelkező termékek kedvezményes áfával (5%) értékesíthetők.

Scroll Up