Megalakultak a helyhatósági választások Körzeti Irodái

A csíkszentmártoni helyi lakosság tudomására hozzuk, hogy a 289-es, illetve 292/2020-as kormánybiztosi rendeletekkel megalakultak a helyhatósági választások Körzeti Irodái. A csíkszentmártoni helyi körzeti iroda száma 53-as, a székhelye pedig a Polgármesteri Hivatal.

Gergely Anna – községi jegyző

Megszerezhető a hegyi termék-minősítés

Az Országos Hegyvidéki Ügynökség (Agenția Naționale a Zonei Montane) tájékoztatja a térségünk gazdálkodóit, hogy opcionálisan megszerezhető a hegyi termék-minősítés. Ez a minősítés szavatolja, hogy a termék hegyi térségből származik, kiváló minőségű alapanyagokból készült, magas minőségű élelmiszer. A minősítés megszerzésére az említett ügynökségen keresztül van mód ingyenesen – ehhez a maroshévízi Hegyi Fejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani a vonatkozó miniszteri rendeletek által előírt dokumentációt.

Minden hegyi termék-minősítéssel rendelkező termék szerepel a Hegyi Termékek Országos Regiszterében (http://azm.gov.ro/produs-montan/) és a Minősített Élelmiszerek Katalógusában, továbbá népszerűsíti azokat az Országos Hegyvidéki Ügynökség, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző rendezvényeken. Emellett az említett ügynökség létrehozott egy felületet (https://produsmontan.ro/), ahol a hegyi termék-minősítést megszerzett gazdálkodók népszerűsíthetik termékeiket. Az sem elhanyagolható, hogy a hegyi termék-minősítéssel rendelkező termékek kedvezményes áfával (5%) értékesíthetők.

Bírságolhatók a szabálytalan avarégetők

Tilos a tarló, a cserjék és a növényi hulladékok égetése a környezetvédelem hatóság engedélye és az önkéntes tűzoltó-alakulatok értesítése nélkül – hívja fel az érintett gazdák figyelmét a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége átiratában.

Mint arról beszámoltak, a növényi hulladék, avar égetése csak a vonatkozó jogszabályok betartása és a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. Amennyiben egy földbirtokos megkapta a hatósági engedélyt, úgy a következő feltételeknek kell eleget tennie az égetést: egyrészt csak szélcsendben gyújthatják meg a száraz aljnövényzetet, amelyet legtöbb 10 hektáros elválasztott területen lehet égetni, az égetési területet pedig el kell szigetelni egyebek mellett az utaktól, szomszédos mezőgazdasági területektől, épületektől. Csak napközben lehet meggyújtani az avart, amelyet az égetés végéig figyelemmel kell kísérni, és fel kell készülni az esetleges oltásra. A lejtős területek esetében a magasabb részeken kell indítani az égetést. Tilos ugyanakkor az aljnövényzet, növényi hulladékok és az avar égetése kánikulában, illetve szárazság idején.

Míg a portákon, gazdaságokon belüli égetéshez nem, addig minden más területen a száraz aljnövényzet meggyújtása csak a tűzgyújtási engedély megszerzése után lehetséges. Ezeket az engedélyeket a helyi polgármester jóváhagyásával a helyi katasztrófavédelmi parancsnok bocsátja ki. A fenti előírásokat megszegők a vonatkozó jogszabályok értelmében 1000-2500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók.

Felhívás

Csíkszentmárton Község Polgármesteri Hivatala értesíti a lakosságot a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedésekről:

  • Az önkormányzat épületében szünetel a személyes ügyfélfogadás, szükséges dokumentumok igénylésére e-mailen (office@csikszentmárton.ro), illetve postai úton (Csíkszentmárton 40. szám) van lehetőség. Sürgősségi esetekben a 0266-332122-es telefonszám, munkaidő után pedig a polgármesteri hivatal alkalmazottai hívhatók.
  • Mivel a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetés Ügynökség (APIA) felfüggesztette a mezőgazdasági támogatások igényléseinek elvételét, így az önkormányzat is szünetelteti a földes igazolások kiadását, illetve a kérelmezési iratcsomók összeállítását egyelőre április 6-áig.
  • A pénzügyminisztérium közleménye szerint kedvezményes adófizetés időpontját meghosszabbították június 30-áig, így javasolt mellőzni a személyes befizetést, helyette lehetőség van a ghiseul.rooldalon az online adózásra.
  • Karanténterületnek jelölték ki a Sportbázis (Csíkszentmárton 38.sz.) épületét, emiatt minden ott tartott kulturális- és sporttevékenységet meghatározatlan időre felfüggesztenek. További információkat ez ügyben László Antal alpolgármestertől lehet kérni telefonon.
  • A belügyminiszter bejelentése értelmében március 16-ától kötelezően házi elkülönítésbe kell vonuljon mindenki, aki azokból az országokból érkezik Romániába, ahol több mint 500 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit. Március 15-én az alábbi országokban érte el a megbetegedések száma az 500-at a hivatalos országos adatok szerint: Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Irán.
Scroll Up