Még mindig igényelhetők a komposztládák

Községünkben továbbra is igényelhetők azok az ingyenes komposztládák, amelyeket Hargita Megye Tanácsa hulladékgazdálkodási programja révén biztosít a megyei települések lakói számára. Akik szeretnék szerves eredetű hulladékait komposztálni, azok a helyi önkormányzattól igényelhetik a pár perc alatt összeállítható ládák elemeit. Mint ismeretes, a komposztálással egyrészt csökkenthető az elszállításra szánt hulladékmennyiség, másrészt önerőből elő lehet állítani olyan magas tápanyagtartalommal rendelkező földet, ami palántaneveléshez, virágtermesztéshez szükséges.

Pályázati regisztráció gazdáknak

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a közeljövőben elérhető lesz Magyarország Kormányának a székely gazdák támogatására kiírt pályázata. A megpályázható támogatás felső értéke 15 ezer euró. A támogatást igénybe vehetik úgy jógi, mint természetes személyek, akik mezőgazdasággal foglalkoznak és biztosítani tudnak 25% önrészt. Pályázni lehet mezőgazdasági gépekre, eszközökre, berendezésekre és felszerelésekre, valamint tenyészállatok vásárlására. A pályázatok romániai lebonyolítója a Pro Economica Egyesület. A pályázati dokumentációk összeállításában a gazdák szakmai segítséget kapnak a falugazdászoktól.

Fontos tudnivaló, hogy a pályázat előzetes regisztrációhoz kötött!

Tisztelettel felkérünk minden olyan személyt, aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, hogy mielőbb jelentkezzen a Polgármesteri Hivatalban nyilvántartásba vétel céljából. Az önkormányzatnál pontos tájékoztatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat, aktákat kell a pályázat benyújtásához előkészíteni.

Szezonmunkára alkalmazhatók a szociális segélyben részesülők

Csíkszentmártoni magánvállalkozók, cégek figyelmébe!

Felhívjuk a vállalkozók, cégvezetők figyelmét, hogy a 2001. évi 416-os törvény utolsó módosítása értelmében a helyi vállalkozások alkalmazhatnak szociális segélyben részesülő személyeket napszámosként szezonmunkára.

A törvény rendelkezéseinek eleget téve, kérjük a vállalkozókat, hogy amennyiben tudnak biztosítani ilyen munkát és igényelnék a szociális segélyben részesülő munkaerőt, jelentkezzenek  László Antal alpolgármesternél vagy a szociális osztályon.

Szükséges a termelői könyvecskék cseréje

Mindazok a gazdák, akik termelői bizonylattal, illetve könyvecskével értékesítik terményeiket, és lejárt az említett dokumentumok érvényességi ideje, kötelesek felkeresni a helyi önkormányzatot. A lejárt dokumentumokkal Bálint Csaba mezőgazdasági szakfelügyelőt kell felkeresni, akinél igényelni lehet az új, hét évig érvényes bizonylatot és könyvecskét.

Mint arról korábban a Székelyhon hírportál is írt, a vonatkozó jogszabály értelmében termelői bizonylatot kell kiváltania minden olyan mezőgazdasági termelőnek, aki háztájon, illetve közepes méretű farmján megtermelt termékeit nemcsak saját szükségletre, hanem eladásra is szánja. A termelői bizonylaton feltüntetik a gazda adatait, hogy mekkora területen gazdálkodik, illetve hogy mekkora az állatállománya. Emellett a gazdának az értékesítéshez egy termelői/értékesítési könyvecskét is ki kell kérnie a helyi önkormányzattól. Az értékesítési könyv egy számlatömbhöz hasonlít, oldalai az árujegyzék szerepét töltik be – az eladó és vásárló adatai mellett bele kell írni az eladott termék nevét, mennyiségét, egységárát.

Scroll Up