Bírságolhatók a szabálytalan avarégetők

Tilos a tarló, a cserjék és a növényi hulladékok égetése a környezetvédelem hatóság engedélye és az önkéntes tűzoltó-alakulatok értesítése nélkül – hívja fel az érintett gazdák figyelmét a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége átiratában.

Mint arról beszámoltak, a növényi hulladék, avar égetése csak a vonatkozó jogszabályok betartása és a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. Amennyiben egy földbirtokos megkapta a hatósági engedélyt, úgy a következő feltételeknek kell eleget tennie az égetést: egyrészt csak szélcsendben gyújthatják meg a száraz aljnövényzetet, amelyet legtöbb 10 hektáros elválasztott területen lehet égetni, az égetési területet pedig el kell szigetelni egyebek mellett az utaktól, szomszédos mezőgazdasági területektől, épületektől. Csak napközben lehet meggyújtani az avart, amelyet az égetés végéig figyelemmel kell kísérni, és fel kell készülni az esetleges oltásra. A lejtős területek esetében a magasabb részeken kell indítani az égetést. Tilos ugyanakkor az aljnövényzet, növényi hulladékok és az avar égetése kánikulában, illetve szárazság idején.

Míg a portákon, gazdaságokon belüli égetéshez nem, addig minden más területen a száraz aljnövényzet meggyújtása csak a tűzgyújtási engedély megszerzése után lehetséges. Ezeket az engedélyeket a helyi polgármester jóváhagyásával a helyi katasztrófavédelmi parancsnok bocsátja ki. A fenti előírásokat megszegők a vonatkozó jogszabályok értelmében 1000-2500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók.

Felhívás

Csíkszentmárton Község Polgármesteri Hivatala értesíti a lakosságot a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedésekről:

 • Az önkormányzat épületében szünetel a személyes ügyfélfogadás, szükséges dokumentumok igénylésére e-mailen (office@csikszentmárton.ro), illetve postai úton (Csíkszentmárton 40. szám) van lehetőség. Sürgősségi esetekben a 0266-332122-es telefonszám, munkaidő után pedig a polgármesteri hivatal alkalmazottai hívhatók.
 • Mivel a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetés Ügynökség (APIA) felfüggesztette a mezőgazdasági támogatások igényléseinek elvételét, így az önkormányzat is szünetelteti a földes igazolások kiadását, illetve a kérelmezési iratcsomók összeállítását egyelőre április 6-áig.
 • A pénzügyminisztérium közleménye szerint kedvezményes adófizetés időpontját meghosszabbították június 30-áig, így javasolt mellőzni a személyes befizetést, helyette lehetőség van a ghiseul.rooldalon az online adózásra.
 • Karanténterületnek jelölték ki a Sportbázis (Csíkszentmárton 38.sz.) épületét, emiatt minden ott tartott kulturális- és sporttevékenységet meghatározatlan időre felfüggesztenek. További információkat ez ügyben László Antal alpolgármestertől lehet kérni telefonon.
 • A belügyminiszter bejelentése értelmében március 16-ától kötelezően házi elkülönítésbe kell vonuljon mindenki, aki azokból az országokból érkezik Romániába, ahol több mint 500 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit. Március 15-én az alábbi országokban érte el a megbetegedések száma az 500-at a hivatalos országos adatok szerint: Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Irán.

Felszólítás

A tavaszi áradások elkerülése érdekében Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatal felszólítja a lakosságot, hogy a patakmeder takarításból származó fűzfaágakat ne hagyják a mederben, hanem attól távolabb gyűjtsék össze, hagyják megszáradni, majd égessék el. Ugyanakkor emlékeztetik a helyieket, hogy minden olyan személy, akit rajtakapnak illegális szemetelésen, az éjszakai ürülék patakba öntésén – a vonatkozó jogszabályok értelmében – akár 2500 lejes bírságra is számíthat.

Tudnivalók a koronavírusról

Csíkszentmárton Község Önkormányzata a Prefektusi Hivatal által küldött átirat értelmében felhívja a lakósság figyelmét a koronavírus terjedésére, és az azzal kapcsolatos tíz legfontosabb tudnivalóra.

 1. Fontos a minél többszöri kézmosás, amely lehetőleg tartson 20 másodpercig vízzel és szappannal, ezek hiányában 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő is használható.
 2. Lehetőségeik szerint, igyekezzenek kerülni a kapcsolatot azon személyekkel, akik felső légúti megbetegedésben szenvednek. Legkevesebb egy méter távolságot tartsanak főként a lázas, tüsszögő, köhögő személyektől.
 3. Amennyiben lehet, kezükkel ne érjenek a szájukhoz, az orrukhoz, illetve a szemeikhez, ugyanis a vírus ezen testrészeinken át is bejuthat a szervezetünkbe. A kezünkön ugyanis hordozhatjuk a vírust.
 4. Takarják el a szájukat és az orrukat, amikor köhögnek vagy tüsszögnek, elkerülve ezzel a vírus esetleges továbbadását.
 5. Ne szedjenek gyógyszereket, antibiotikumot orvosi jóváhagyás nélkül. Egyelőre ugyanis nem bizonyított, hogy gyógyszerekkel megelőzhető lenne a megbetegedés, ugyanakkor az antibiotikumok a baktériumok ellen hatnak nem a vírusok ellen.
 6. Minden felületet igyekezzünk klórt, illetve alkoholt tartalmazó szerekkel tisztítani. A koronavírust a klór-, fehérítő-, oldószer-, kloroform- és etanol-tartalmú szerek pusztítják el.
 7. Kizárólag abban az esetben használjanak egészségügyi maszkot, amennyiben úgy gondolják, hogy elkaphatták a koronavírust, vagy olyan személy felügyeletét kell biztosítaniuk, aki vélhetően az új vírusos megbetegedésben szenved.
 8. A Kínában készített termékekről (Made in China), valamint az onnan rendelt csomagokról nem kapható el a koronavírus, az ugyanis csak rövid ideig marad életképes a tárgyak felületén.
 9. Amennyiben nemrég tértek haza egy kínai útról, vagy azon országok egyikéből, amelyben már karantént rendeltek el, vagy olyan személlyel érintkeztek, akire ez érvényes, kevesebb mint 14 napon belül pedig köhögni, tüsszögni kezdenek, légzési nehézségeik, valamint ízületi fájdalmaik vannak, hívják a 112-es segélyhívó számot.
 10. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a házi kedvencek hordozhatják a koronavírust.

Használható az edzőterem

Idén is várja a sportolni akarókat a helyi jól felszerelt konditerem: a havi bérlet 40 lejbe kerül. További információkat a polgármesteri hivatalban kérhetnek az érdeklődők.

Scroll Up