Megszerezhető a hegyi termék-minősítés

Az Országos Hegyvidéki Ügynökség (Agenția Naționale a Zonei Montane) tájékoztatja a térségünk gazdálkodóit, hogy opcionálisan megszerezhető a hegyi termék-minősítés. Ez a minősítés szavatolja, hogy a termék hegyi térségből származik, kiváló minőségű alapanyagokból készült, magas minőségű élelmiszer. A minősítés megszerzésére az említett ügynökségen keresztül van mód ingyenesen – ehhez a maroshévízi Hegyi Fejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani a vonatkozó miniszteri rendeletek által előírt dokumentációt.

Minden hegyi termék-minősítéssel rendelkező termék szerepel a Hegyi Termékek Országos Regiszterében (http://azm.gov.ro/produs-montan/) és a Minősített Élelmiszerek Katalógusában, továbbá népszerűsíti azokat az Országos Hegyvidéki Ügynökség, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium különböző rendezvényeken. Emellett az említett ügynökség létrehozott egy felületet (https://produsmontan.ro/), ahol a hegyi termék-minősítést megszerzett gazdálkodók népszerűsíthetik termékeiket. Az sem elhanyagolható, hogy a hegyi termék-minősítéssel rendelkező termékek kedvezményes áfával (5%) értékesíthetők.

Tudnivaló a gazdálkodóknak

Érdemes figyelni a termelési könyvekre, ugyanis azokat évente láttamoztatni kell – még ha azt is írja rajtuk, hogy öt vagy hét évig érvényesek. Tehát minden olyan gazda, aki termését termelői könyv által értékesíti, tartsa számon a dokumentum kiállítási dátumát, és az attól számított egy év múlva keresse fel az önkormányzatot – hívta fel a figyelmet Bálint Csaba. A polgármesteri hivatal gazdasági szakfelügyelője hozzátette, a könyv láttamozása mellett bejegyzik a termelésben történt változásokat is. Emiatt felkér minden érintettet, hogy ne mulassza el a láttamozást.

Földtulajdonosok figyelmébe

Az általános kataszteri program keretében, telekkönyvezésre előkészítve kifüggesztésre került Csíkszentmárton szántóterületeinek nyilvántartása a polgármesteri hivatalban. A kifüggesztett nyilvántartás megtekinthető, tanulmányozható munkanapokon 8-12 óra között. Az érintettek észrevételeiket augusztus 15-éig nyújthatják be az önkormányzatnál, amely időszak alatt az esetleges módosításokat is megejtik a szakemberek. A fent jelzett időpont után már nem lesz lehetőség a telekkönyvezési dokumentáció módosítására.

Pályázati regisztráció gazdáknak

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a közeljövőben elérhető lesz Magyarország Kormányának a székely gazdák támogatására kiírt pályázata. A megpályázható támogatás felső értéke 15 ezer euró. A támogatást igénybe vehetik úgy jógi, mint természetes személyek, akik mezőgazdasággal foglalkoznak és biztosítani tudnak 25% önrészt. Pályázni lehet mezőgazdasági gépekre, eszközökre, berendezésekre és felszerelésekre, valamint tenyészállatok vásárlására. A pályázatok romániai lebonyolítója a Pro Economica Egyesület. A pályázati dokumentációk összeállításában a gazdák szakmai segítséget kapnak a falugazdászoktól.

Fontos tudnivaló, hogy a pályázat előzetes regisztrációhoz kötött!

Tisztelettel felkérünk minden olyan személyt, aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, hogy mielőbb jelentkezzen a Polgármesteri Hivatalban nyilvántartásba vétel céljából. Az önkormányzatnál pontos tájékoztatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat, aktákat kell a pályázat benyújtásához előkészíteni.

Szükséges a termelői könyvecskék cseréje

Mindazok a gazdák, akik termelői bizonylattal, illetve könyvecskével értékesítik terményeiket, és lejárt az említett dokumentumok érvényességi ideje, kötelesek felkeresni a helyi önkormányzatot. A lejárt dokumentumokkal Bálint Csaba mezőgazdasági szakfelügyelőt kell felkeresni, akinél igényelni lehet az új, hét évig érvényes bizonylatot és könyvecskét.

Mint arról korábban a Székelyhon hírportál is írt, a vonatkozó jogszabály értelmében termelői bizonylatot kell kiváltania minden olyan mezőgazdasági termelőnek, aki háztájon, illetve közepes méretű farmján megtermelt termékeit nemcsak saját szükségletre, hanem eladásra is szánja. A termelői bizonylaton feltüntetik a gazda adatait, hogy mekkora területen gazdálkodik, illetve hogy mekkora az állatállománya. Emellett a gazdának az értékesítéshez egy termelői/értékesítési könyvecskét is ki kell kérnie a helyi önkormányzattól. Az értékesítési könyv egy számlatömbhöz hasonlít, oldalai az árujegyzék szerepét töltik be – az eladó és vásárló adatai mellett bele kell írni az eladott termék nevét, mennyiségét, egységárát.