Felhívás

Csíkszentmárton Község Polgármesteri Hivatala értesíti a lakosságot a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott intézkedésekről:

 • Az önkormányzat épületében szünetel a személyes ügyfélfogadás, szükséges dokumentumok igénylésére e-mailen (office@csikszentmárton.ro), illetve postai úton (Csíkszentmárton 40. szám) van lehetőség. Sürgősségi esetekben a 0266-332122-es telefonszám, munkaidő után pedig a polgármesteri hivatal alkalmazottai hívhatók.
 • Mivel a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetés Ügynökség (APIA) felfüggesztette a mezőgazdasági támogatások igényléseinek elvételét, így az önkormányzat is szünetelteti a földes igazolások kiadását, illetve a kérelmezési iratcsomók összeállítását egyelőre április 6-áig.
 • A pénzügyminisztérium közleménye szerint kedvezményes adófizetés időpontját meghosszabbították június 30-áig, így javasolt mellőzni a személyes befizetést, helyette lehetőség van a ghiseul.rooldalon az online adózásra.
 • Karanténterületnek jelölték ki a Sportbázis (Csíkszentmárton 38.sz.) épületét, emiatt minden ott tartott kulturális- és sporttevékenységet meghatározatlan időre felfüggesztenek. További információkat ez ügyben László Antal alpolgármestertől lehet kérni telefonon.
 • A belügyminiszter bejelentése értelmében március 16-ától kötelezően házi elkülönítésbe kell vonuljon mindenki, aki azokból az országokból érkezik Romániába, ahol több mint 500 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit. Március 15-én az alábbi országokban érte el a megbetegedések száma az 500-at a hivatalos országos adatok szerint: Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Hollandia, Dánia, Belgium, Ausztria, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Irán.

Tudnivalók a koronavírusról

Csíkszentmárton Község Önkormányzata a Prefektusi Hivatal által küldött átirat értelmében felhívja a lakósság figyelmét a koronavírus terjedésére, és az azzal kapcsolatos tíz legfontosabb tudnivalóra.

 1. Fontos a minél többszöri kézmosás, amely lehetőleg tartson 20 másodpercig vízzel és szappannal, ezek hiányában 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő is használható.
 2. Lehetőségeik szerint, igyekezzenek kerülni a kapcsolatot azon személyekkel, akik felső légúti megbetegedésben szenvednek. Legkevesebb egy méter távolságot tartsanak főként a lázas, tüsszögő, köhögő személyektől.
 3. Amennyiben lehet, kezükkel ne érjenek a szájukhoz, az orrukhoz, illetve a szemeikhez, ugyanis a vírus ezen testrészeinken át is bejuthat a szervezetünkbe. A kezünkön ugyanis hordozhatjuk a vírust.
 4. Takarják el a szájukat és az orrukat, amikor köhögnek vagy tüsszögnek, elkerülve ezzel a vírus esetleges továbbadását.
 5. Ne szedjenek gyógyszereket, antibiotikumot orvosi jóváhagyás nélkül. Egyelőre ugyanis nem bizonyított, hogy gyógyszerekkel megelőzhető lenne a megbetegedés, ugyanakkor az antibiotikumok a baktériumok ellen hatnak nem a vírusok ellen.
 6. Minden felületet igyekezzünk klórt, illetve alkoholt tartalmazó szerekkel tisztítani. A koronavírust a klór-, fehérítő-, oldószer-, kloroform- és etanol-tartalmú szerek pusztítják el.
 7. Kizárólag abban az esetben használjanak egészségügyi maszkot, amennyiben úgy gondolják, hogy elkaphatták a koronavírust, vagy olyan személy felügyeletét kell biztosítaniuk, aki vélhetően az új vírusos megbetegedésben szenved.
 8. A Kínában készített termékekről (Made in China), valamint az onnan rendelt csomagokról nem kapható el a koronavírus, az ugyanis csak rövid ideig marad életképes a tárgyak felületén.
 9. Amennyiben nemrég tértek haza egy kínai útról, vagy azon országok egyikéből, amelyben már karantént rendeltek el, vagy olyan személlyel érintkeztek, akire ez érvényes, kevesebb mint 14 napon belül pedig köhögni, tüsszögni kezdenek, légzési nehézségeik, valamint ízületi fájdalmaik vannak, hívják a 112-es segélyhívó számot.
 10. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a házi kedvencek hordozhatják a koronavírust.

Összefogás a nemzeti régiókért

Az RMDSZ is csatlakozott az Összefogás a nemzeti régiókért elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel Székelyföldet és a hozzá hasonló régiókat, támogassa ezek gazdasági felzárkózását. Röviden: az Unió adjon több fejlesztési pénzt a nemzeti régiók felzárkózásához – jelenleg ugyanis Székelyföld feleannyi pénzt kap vissza Bukarestből, mint amennyit adózik. A kezdeményezést online és papíron is lehet támogatni január 20. és február 25. között. A papíron való támogatásra a helyi polgármesteri hivatalnál is van lehetőség, míg online a http://nemzetiregiok.eu/ oldalon a Támogatom fülre kattintva lehet.

Katonai nyilvántartásba veszik a fiatalokat!

Minden 18-ik életévét betöltött fiatal férfinek jelentkeznie kell a Hargita Megyei Katonai Parancsnokságnál – Csíkszereda Vár tér 1. sz. – a nyilvántartásba vételük miatt a 2005-ben keltezett 395-ös számú törvény értelmében. A román állampolgárságú férfiaknak kötelességük ugyanis a felnőttkor betöltését követő hat hónapon belül jelentkezniük a katonai parancsnokságokon a katonai nyilvántartásba vétel céljából. Ezen kötelesség elmulasztásáért 100-tól 300 lejig terjedő bírságot rónak ki. Az előírás alól kivételt képeznek a katonai kiképzést teljesített állampolgárok, emellett akik már korábban nyilvántartásba voltak véve, valamint a rokkantsági bizonyítvánnyal rendelkezők – számolta be átiratában a Hargita Megyei Katonai Parancsnokság.

Szélesítik a patakmedret

Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala felhívja az érintett helybéliek figyelmét, hogy jelenleg patakmeder takarítási és szélesítési munkálatokat végeznek Szentmárton- és Csekefalva patakán – Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Vízügyi Szakaszmérnökség finanszírozásával. Tekintettel arra, hogy jelenleg a patakmeder szélessége kevés helyen felel meg az elvárt hat méternek, a további katasztrófák elkerülése érdekében jelentős beavatkozásra – meghatározott szélességű és mélységű meder kialakítására – van szükség. Ennek tükrében felkérjük önöket, hogy működjenek együtt a munkálatokat végző szakemberekkel. Ugyanakkor felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a munkát akadályozó személyek a vonatkozó jogszabályok értelmében 5-10 ezer lejes bírságra számíthatnak, illetve egy megadott határidőre saját költségre kell kitakaríttatniuk az érintett mederszakaszt.

Scroll Up