Sânmartin a găzduit anul acesta cea de-a XXVIII-a Întâlnire a Corurilor Bisericești din Ciucul de Jos, care a avut loc pe 22 februarie 2025.

Sfânta Liturghie festivă, care a început la ora 10:00, a fost celebrată și predicată de preacucernicul părinte paroh László Czikó. Pe lângă înalții prelați bisericești și oficialități laice, mulți și-au însoțit corurile la acest eveniment.

După Sfânta Liturghie, invitații au fost salutați mai întâi de doamna primar Judit Potyó, apoi, conform tradiției, a avut loc predarea steagului, care a fost păstrat timp de un an de corul care a organizat întâlnirea din anul precedent. Steagul a fost preluat de la reprezentanții corului din Băile Tușnad de către membrii corului Piroska Serbán și Dávid Szabó, care l-au așezat apoi în locul desemnat din biserică.

Anul acesta, zece coruri, cu aproape 300 de cântăreți, au participat la Întâlnirea Corurilor Bisericești din Ciucul de Jos. Pe lângă corurile din Sânsimion, Ciucsângeorgiu, Tușnad, Sâncraieni, Leliceni, Cozmeni, Băile Tușnad și Sânmartin, am salutat în mod special corul bisericesc din comuna Plăieșii de Sus, care s-a alăturat acestui eveniment deosebit începând din acest an.

Corurile au interpretat câte două piese, ale unor compozitori autohtoni și străini. Cântecul lor a fost o mărturie a iubirii, dăruirii, sârguinței și perseverenței.

Primul cor pe care l-am ascultat a fost cel din comuna Plăieșii de Sus, urmat de corurile din Sânsimion, Ciucsângeorgiu, Tușnad, Sâncraieni, Leliceni, Cozmeni și Băile Tușnad. Șirul interpreților a fost încheiat de Corul Bisericesc „Baka János” din Sânmartin, iar programul s-a încheiat cu interpretarea unei piese corale comune. „Cântecul să se înalțe la cer!” – a răsunat Psalmul 81 de Heinrich Schütz din gura cântăreților.

După interpretarea piesei corale comune, corurile s-au deplasat la Casa de Cultură „Antalffy János”, unde masa festivă a fost asigurată de Cantina Tereza, iar muzica a fost oferită de József Szabó și orchestra sa.

Participarea la întâlnirea corurilor este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cor. Cantori și cântăreți, pentru care cântatul, muzica corală joacă un rol definitoriu în viața lor, se întâlnesc, învață unii de la alții, dobândesc experiență și se încarcă spiritual la această întâlnire. Poate că aceasta este cea mai mare valoare a acestui eveniment.

„În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru organizarea acestui eveniment. Îmi exprim recunoștința față de membrii corului, care participă cu entuziasm și perseverență la viața parohiei, fără a se lăsa descurajați de oboseală. Le doresc cântăreților să-și găsească bucuria în ceea ce le place mult timp de acum înainte, să cânte spre bucuria lor și a altora, să păstreze tradiția cântului coral și să-l slăvească pe Dumnezeu cu cântecul lor!

Îmi exprim recunoștința față de familiile membrilor corului, care ne susțin activitatea pe tot parcursul anului, precum și față de Școala Populară de Artă „Vámszer Géza” și Consiliul Județean Harghita, care, în calitate de co-organizatori, ne asigură sprijinul în fiecare an pentru organizarea Întâlnirii Corurilor Bisericești din Ciucul de Jos.

Mulțumiri și recunoștință specială sponsorilor principali. Sponsorii noștri: Comunitatea de Obște Aklos din Sânmartin, Comunitatea de Obște Ciucani, Asociația de Dezvoltare a Microregiunii Ciucul de Jos, Burgabotek SA, Lanțul de magazine Ferati, Parohia Romano-Catolică Sânmartin, Primăria Comunei Sânmartin, Brutăria Bocskor, Cofetăria Mokka.

Sunt recunoscător asociațiilor de rozariu nu doar pentru sprijinul financiar, ci și pentru cel spiritual. Mulți oameni binevoitori ne-au oferit prăjituri. Mulțumim din suflet.

Cantor Tamás Szabó