Fanfara din Sânmartin și-a început activitatea cu un nou entuziasm în acest an. La sfârșitul anului trecut, Csanád Szakács a preluat conducerea fanfarei. Tânărul și ambițiosul profesor de muzică pune un accent deosebit nu doar pe dezvoltarea orchestrei, ci și pe creșterea noii generații.

„Când eram mic, tatăl meu m-a dus la o repetiție a unei fanfare în Tușnadul Nou și mi-a spus să aleg un instrument care îmi place. Am ales trompeta” – povestește Csanád Szakács, care a intrat în contact cu muzica încă din copilărie. Experiențele dobândite în fanfara satului și interesul său pentru trompetă l-au determinat să-și continue studiile în această direcție.

S-a înscris mai întâi la Școala Populară de Artă „Vámszer Géza”, apoi și-a continuat studiile la Liceul de Artă „Nagy István” din clasa a IX-a. Din clasa a XI-a, s-a transferat la secția de trompetă a Liceului de Artă din Târgu Mureș, iar apoi și-a continuat studiile la Oradea. În timpul anilor de facultate, a absolvit în paralel secțiile de pedagogie muzicală și trompetă.

„Am primit o ofertă de a cânta ca bas la Filarmonică, dar atunci am primit un telefon că se căuta un profesor de trompetă acasă. Am găsit un alt cântăreț în locul meu și m-am întors acasă. Am luat această decizie pentru că voiam să predau” – povestește Csanád.

Pe lângă predare, s-a reînscris la cursul de dirijorat al Școlii Populare și, la scurt timp, a apărut o nouă oportunitate: fanfara din Sânmartin căuta un dirijor.

„Am ajuns aici prin Árpád Sándor. Lucrăm mult împreună și, din moment ce el este deja dirijor la mai multe orchestre, m-a întrebat dacă aș prelua fanfara din Sânmartin.”

Recrutarea a început deja în decembrie. Prin programul lansat sub denumirea de „mângâierea instrumentelor”, mai mulți elevi interesați sunt acum elevi constanți ai lui Csanád.

„După ateliere, 18 copii au început să învețe un instrument, iar treptat sunt mai mulți membri noi decât cei vechi. Cel mai popular instrument a fost saxofonul – cel puțin 16 dintre cei 18 elevi l-ar fi ales –, dar am reușit să le facem dragoste și pentru alte instrumente. În orchestră sunt mai mulți trompetiști și clarinettisti, așa că a fost nevoie de echilibrarea instrumentelor.”

Repetițiile au loc lunea. De la ora șase, se ocupă de începători, unde îl ajută și prietena lui Csanád, Nóra Bogács. Nóra este flautistă, așa că ea predă flautul și clarinetul, în timp ce Csanád predă instrumentele de alamă și percuție. De la ora opt, au repetiții generale cu avansații, incluzând și repetiții pe secțiuni pentru piesele noi.

Scopul lor principal este implicarea în evenimentele comunitare, dar dirijorul se străduiește mereu să stabilească noi obiective.

„Am observat în Simon că este nevoie mereu de un pas următor. Nu este suficient ceea ce facem, trebuie să existe mereu un nou obiectiv. Trebuie să ne străduim pentru cel mai bun. Va fi mereu o reprezentație, un turneu, chiar și un concert caritabil sau de Crăciun, pentru care trebuie să ne pregătim. În ultima vreme, concertul de calificare a devenit din ce în ce mai popular, fiind organizat de MAFUMASZ (Asociația Maghiară de Muzică de Suflat și Majorete). Ei califică orchestrele, iar de exemplu orchestrele din Simon, Reci și Ciucsângeorgiu s-au alăturat. Esența este că orchestrele se pregătesc cu o anumită piesă, într-un anumit stil și pot obține o calificare recunoscută la nivel internațional. Deci, este mereu loc de dezvoltare, există mereu un nou obiectiv.”

Fanfara din Sânmartin este în continuare deschisă noilor membri și celor interesați. Oricine dorește să se alăture, să încerce instrumentele sau să-și dezvolte cunoștințele muzicale este binevenit la repetiții. Este o oportunitate excelentă de dezvoltare și de îmbogățire a experiențelor comunitare.