Încă din 1989, pe 22 ianuarie sărbătorim Ziua Culturii Maghiare, deoarece în 1823, în această zi, Ferenc Kölcsey a terminat imnul „Himnusz”. Scopul acestei zile comemorative este de a promova patrimoniul cultural maghiar, precum și de a cultiva tradițiile și artele. Cu această ocazie, locuitorii comunei au putut alege dintr-o varietate de programe care se adresează tuturor grupelor de vârstă. Printre programele organizate în cinstea Zilei Culturii Maghiare s-au numărat o întâlnire cu un scriitor, un concert de muzică de cameră, o oră de muzică inedită și o proiecție de film.
Întâlnire cu un scriitor
Biblioteca Județeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc și opt biblioteci locale din județul Harghita, printre care și Biblioteca Comunală „Baka János”, s-au alăturat programului intitulat „Regiuni, literaturi”, care inițiază un dialog cu scriitori maghiari contemporani din Transilvania. Ca parte a seriei de evenimente organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, pe 20 ianuarie, la biblioteca comunală a avut loc o întâlnire personală cu Mária Botházi, unul dintre reprezentanții cunoscuți ai literaturii maghiare contemporane din Transilvania.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate trei volume: „Boldogság juszt is a tiéd” (Fericirea este a ta, negreșit), „Biorobot” și „Fűnyíró a Tündérkertben” (Mașina de tuns iarba în Grădina Zânelor). În primele două opere, scriitoarea condimentează poveștile improvizate cu cinism și ironie, reflectând asupra problemelor generaționale, asupra contrastelor dintre sat și oraș, precum și dintre femeie și bărbat. În volumul „Fűnyíró a Tündérkertben”, ea demască imaginea idealizată a Transilvaniei. Transilvania este adesea descrisă ca o grădină a zânelor a vechii maghiarimi, a limbii maghiare pure și a pădurilor verzi imense, dar această imagine, după cum a subliniat și autoarea, s-a schimbat astăzi. În cartea sa, ea subliniază că în „grădina zânelor” de astăzi se găsesc și zone industriale, păduri rărite, spații socialiste și blocuri de locuințe.
Concertul de muzică de cameră al Trio Spiritoso
Pe 25 ianuarie, seara, am putut participa la o experiență muzicală excepțională, care ne-a oferit o perspectivă asupra lumii operelor populare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Orchestra de muzică de cameră Trio Spiritoso – Ernő Péter (vioară), Szilamér Benedek (clarinet) și Sándor Ambrus (pian) – a selectat lucrări ale unor compozitori renumiți, printre care Joseph Haydn, Antal Csermák, Zoltán Kodály, Johannes Brahms, Leó Weiner și Jenő Hubay. În timpul serii, publicul a putut asculta verbunkos, opere populare, prelucrări de cântece de petrecere și scene de ceardaș.
Artiștii și-au demonstrat talentul și în solo, cu acompaniament de pian: Ernő Péter a interpretat dansurile maghiare nr. 1, 5, 6 și 7 de Johannes Brahms, în timp ce Szilamér Benedek a interpretat la clarinet opera „Peregi verbunk” de Leó Weiner în propria sa prelucrare.
Această producție remarcabilă a fost realizată cu sprijinul Asociației Viridis și al Air Services SRL. Evenimentul a oferit o experiență muzicală bogată participanților.
Oră de muzică inedită cu Erzsébet Györfi
„Păstrarea tradiției poate fi un instrument important dacă cât mai mulți oameni cântă și fac muzică.” Cu această idee, Fundația Casa Tradițiilor din Transilvania a lansat programul său de salvare a valorilor, Ora de muzică inedită. Programul a fost implementat și în Sânmartin, cu participarea lui József Szabó, unde cei interesați au putut învăța cântece populare din Ciucul de jos de la cântăreața de muzică populară Erzsébet Györfi. În timpul evenimentului, cântăreața de muzică populară a oferit sfaturi profesionale profesorilor, vorbind despre rolul și importanța cântecelor populare. După cum a subliniat ea, cântecele noastre populare conțin comori extraordinare care au dispărut de mult în alte locuri. Tocmai de aceea, scopul orei de muzică inedite este de a face cunoscute din nou cântecele populare culese de Béla Bartók, Zoltán Kodály și János Jagamos, păstrându-le astfel pentru viitor. Participanții la ora de muzică au învățat cântece populare din Ciucul de jos culese de János Jagamos, cu acompaniamentul unei orchestre populare. Au participat elevi ai Liceului Tehnologic „Tivai Nagy Imre”, precum și grupuri de elevi din Cozmeni și Ciucsângeorgiu. Atmosfera familială a evenimentului a fost sporită de prezența prietenilor și a foștilor colegi ai lui Erzsébet Györfi, deoarece cariera sa de profesor de muzică a început la școala locală.
Sărbătoarea filmului maghiar cu Cinematograful Itinerant
Pe 27 ianuarie, după o lungă perioadă de timp, cei interesați au putut merge din nou la cinema în Csíkszentmárton. Datorită Cinematografului Itinerant, o serie de proiecții de film pe tot parcursul zilei i-a așteptat pe cinefili. Cinematograful Itinerant, condus de Endre Venczel, a fost înființat în 2016 cu scopul de a aduce filme maghiare de calitate în diferite regiuni ale Bazinului Carpatic.
Programul intitulat Sărbătoarea Filmului Maghiar a început la ora 9:00 cu proiecția filmului de desene animate „Vuk”, la care au participat preșcolari și elevi din clasele I-IV. Apoi, de la ora 11:00, elevii din clasele V-VIII au putut vedea adaptarea cinematografică a filmului „Toldi”, care era strâns legată de programa școlară. După-amiaza, a fost proiectat filmul „Semmelweis”, care a prezentat viața și activitatea lui Ignác Semmelweis, „salvatorul mamelor”. Seria de proiecții a fost încheiată cu filmul „Anyám és más futóbolondok a családból” (Mama mea și alți nebuni din familie), care a prezentat evenimentele istorice ale secolului al XX-lea din perspectiva unei familii.