Összességében immáron nyolcadik alkalommal indultak útra a túrázás és a történelem kedvelői március 8-án a Litzmann-emléktúrára, Úzvölgyébe.

Az emléktúrát idén is Csíkszereda Önkormányzata szervezte meg, Csíkszentmárton Önkormányzata, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás és a Csíkszéki Erdélyi Kárpáti-Egyesület (EKE) társszervezésében.

Idén több, mint ötvenen vettek részt az eseményen. A cél ezúttal is a Magyaros-tető „meghódítása” volt, tisztelegve a magyar királyi miskolci 10. honvéd gyalogezred és a 39. honvéd hadosztály többi egységének tagjai előtt, akik 1917. március 8-án hősies küzdelemben foglalták vissza az oroszoktól az Úzvölgye térségében levő, stratégiailag kiemelten fontos Magyaros-tetőt. Az ütközetet a túra névadója, Karl Litzmann német gyalogsági tábornok tervelte ki és gyakoroltatta be, amiért a tábornokot még abban az évben Csíkszereda díszpolgárává avatták. A komoly tüzérségi előkészítés által ugyanis alig több, mint egy óra alatt foglalták vissza a stratégiai pontot. Sőt, magyar szemszögből a veszteségek sem voltak súlyosak: a magyar honvédek közül ugyanis mindössze 44-en estek el a csaknem 400 orosz katonához képest, emellett 1000 orosz hadifoglyot, köztük 13 tisztet is ejtettek. A katonák a Magyaros-tető legmagasabb pontját, a Névtelen-kúpot ekkor nevezték el Litzmann-kúpnak Karl Litzmann tábornok tiszteletére. Az oroszokat egyébként érzékenyen érintette a vereség, utána legalább öt alkalommal próbálták visszafoglalni a tetőt, mind sikertelenül.

A több, mint 15 kilométeres emléktúrát először az ütközet 100 éves évfordulóján, 2017. március 8-án tartották meg Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda akkor polgármesterének kezdeményezésére, azóta minden évben megszakítás nélkül így emlékeznek az eseményre, végig járva az egykori hadiutat és imádkozva a honvédek lelki üdvéért. Az idei tehát már a nyolcadik túra volt.

Idén 38 személy gyalogolt ki a több, mint 1350 méter magasban fekvő Magyaros-tetőre és a Litzmann-kúpra. A résztvevők március 8-án, reggel 7:15-kor indultak autókkal Csíkszereda Városházától az Úzvölgyébe, ahol Ráduly Róbert Kálmán főszervező és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere köszöntötte őket. A megérkezés után reggel 9 órakor koszorút helyeztek az úzvölgyi haditemetőben. Ezután kezdődött a gyalogtúra, amelyhez bárki csatlakozhatott, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött volt. A túrát idén is a Csíkszéki Erdélyi Kárpáti-Egyesület tagjai vezették.

A résztvevők a túra elején megálltak és imádkoztak az Árpádházi Szent Erzsébet kápolnánál, majd rövid, enyhén emelkedő erdei úton folytatták a gyaloglást. A kora tavaszi időjárás miatt a hó még foltokban sem volt jelen a hegyen, így ez nem nehezítette meg a dolgukat. Az utolsó meredek azonban annál inkább, amelynek megtétele után egy tágas tisztás fogadta őket. Itt megpihentek, majd a gerincen vezető keskeny ösvényen keresztül megérkeztek a Magyaros-tetőre. A tetőn a közös ima és fotózás után a gerincen visszafelé haladva megmászták a Litzmann-kúpot is. Ezt követően visszaértek a tisztásra, ahonnan egy rövid pihenő és étkezés után visszaindultak a völgybe.

A túrázók első csoportja, a csíkszéki Erdélyi Kárpáti-Egyesület tagjai délután fél 3 körül érkeztek vissza az Úzvölgyébe, majd őket kis lemaradással követték a többi csoportok is. A hagyományokhoz híven a túrázókat Csíkszentmárton Önkormányzatának munkatársai idén is babgulyással vendégelték meg a csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság úzvölgyi házának udvarán.

Bodó Szabolcs