Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan régen, volt egyszer egy kedves falu, ahol karácsony táján néhány ügyes fiatal lánynak az az ötlete támadt, hogy megsütik mézeskalácsházaikat, de még egy csodaszép templomot is megálmodtak, melyet megvalósítva elvarázsolták falujukat.

Telt-múlt az idő, ismét karácsony közeledett, a lányok pedig tovább álmodoztak mézeskalácsházaikról. Volt köztük egy világlátott édesanya is, aki csodás ötlettel lepte meg a lányokat.

Így is kezdődhetne rovatom, amely csodás emberek nagyszerű ötletéről, megvalósításáról tudósít.

Az idei karácsonyt megelőző időszak igazán gazdag volt eseményekben. Egy ilyen esemény volt a „Házba sütött szeretet” projekt is, melynek megálmodója Potyó Judit, a Falusi kalandok társszerkesztője, aki tovább gondolva a mézeskalács-házikós történetet, partnereivel és támogatóival együtt egy igazi, mesebeli „Mézeskalácsfalut” hozott létre. Judit elmondása szerint a projekt megvalósításában többen is részt vettek, megosztva tapasztalataikat, ötleteiket. Fontosnak tartom megemlíteni név szerint a csapatot, ezzel is ösztönözve községünk lakóit: Bodó Ágota reklám- és kommunikációért felelős, Onodi Tímea tervezésért felelős, Koncz Brigitta és Keresztes Bíborka recept- és tervezésért felelős.

A beérkezett 25 csodaszép mézeskalács házikó és a templom falunk ügyes jelentkezőin kívül, a környező falvak érdeklődését is felkeltette, hiszen más falvakból is érkeztek házikók. Saját élményemet osztom meg az olvasókkal, hiszen mikor összeraktuk ezt a csodaszép mézeskalácsfalut, úgy éreztem, mintha egy mesébe cseppentem volna. Teljesen elvarázsolt a látvány, az illat, a fények, a karácsonyi háttérzene. Leírhatatlan élmény volt számomra részt venni ebben a projektben. Azok, akik megsütötték ezeket a csodás házikókat, minden szeretetüket belesütötték, ez igenis érezhető volt.

De a történet nem ér itt véget, hiszen egy egész hetes „Mézeskalácsfalu” kiállítás várta az érdeklődőket az Antalffy János Művelődési Ház emeleti termében. Ezt követően a Szeretetnap keretén belül ezek a mesebeli házak árverésre kerültek, a befolyt pénzt pedig a rászorulók támogatására fordították. Így teljesedett ki ez a nagyszerű projekt, mely kulturális, közösségépítő, szórakoztató és nem utolsó sorban karitatív célt szolgált.

Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett a Mézeskalácsfalu megvalósításában, ezáltal is varázslatosabbá téve az idei karácsonyt megelőző adventi időszakot.

Benke Mónika,

községi könyvtáros/kultúrfelelős