Új aszfaltszőnyeget kapott a DJ 123-as számú megyei út Csíkszentmárton belterületét érintő szakasza (Molnár Gyulától a volt lóistállókig).

A beruházást teljes mértékben Hargita Megye Tanácsa finanszírozta. Az 1,83 km hosszú és 6 cm vastagságú új aszfaltcsík leterítésének összköltsége 1,45 millió lej volt. A munkálatokat a Hargita Megyei Útügyek cégcsoport vitelezte ki, az aszfaltot pedig Kovászna megyéből vásárolták és szállították ide.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az új aszfalt átadásakor közölte, a munkálatok pénzügyi problémák miatt tolódtak el egészen novemberig, az elmúlt hetekben azonban a pénzügyminisztérium jóváhagyta a hitelvonalat, amelyből a költségvetést a fejlesztésekre, az új utak építésére lehetett átcsoportosítani: „Nem gondoltam volna az év elején, hogy ezt meg tudjuk csinálni, de nagy nehezen csak sikerült kiharcolni, hogy jóváhagyják a hitelvonalunk lehívását és így ezt az utat még idén meg tudtuk építeni. Köszönöm a belső Műszaki vezérigazgatóság útász munkaközösségének, valamint az útépítő cégünknek, hogy ilyen effektíven dolgoztak” – fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette, a csíkszentmártoni útszakaszon már nagy szükség volt az új aszfaltszőnyeg leterítésre, mivel az elmúlt években az árvízkárok miatt sokat romlott az út minősége, amely viszont mostmár járhatóság szempontjából teljesen biztonságos a község lakói számára: „Hisszük azt, hogy a községeink, a falvaink úthálózatainak a rendbetétele azért prioritás és azért kell rajta dolgozni, hogy településeink ne néptelenedjenek el illetve legyen minél több lehetőség arra, hogy bárki – innen akár Csíkszentmártonból, a szentmártoni részről – nyugodtan tudjon munkába járni, iskolába vinni gyerekét, vendégeket fogadni. Egyre inkább látszik az is, hogy az Úzvölgye egyféle zarándokhellyé kezdett válni, így ott is igyekszünk az utat rendben tartani, ahol még nincs aszfalt, illetve az aszfaltos részt is folyamatosan fogjuk bővíteni és ezáltal Alcsíknak úgymond ez a része egy olyan fejlesztésben részesül, amelyre szükség volt, amelyet igényeltek és ahol a megyei tanácsnak volt lehetősége tenni.”

Az útügyi szakemberek várakozásai szerint az új aszfalt remélhetőleg 10 évig megteszi a szolgálatát. Biderman András, a Hargita Útkezelő Vállalat igazgatója az átadás napján elmondta, az aszfaltréteg leterítése mellett további munkálatokat is végezek, hiszen hátramaradt még az útpadkának a feltöltése az úttest mellett, a mellékutcák bejáratainak kialakítása és 36 darab aknafedőlap szintre emelése az új aszfaltréteggel, amely munkálatokat azóta már be is fejeztek.

László Antal csíkszentmártoni alpolgármester elégedetten nyilatkozott az aszfalt átadásán, továbbá kihangsúlyozta, hogy az új aszfaltra vigyázni kell: „Az út a 2019-es árvíz után ment tönkre nagyobb mértékben. Azóta történt egy kátyuzás, de nem minden részen maradt az úgy meg, összecserepesedett és megomlott. 2020-tól napjainkig jeleztük mindig a megyei tanácsnak, hogy szükségünk van egy új aszfaltrétegre. Boldogok vagyunk azért, mert látjuk, hogy nem egy vékony aszfaltréteg került ide, hanem sok helyen nem 6, hanem akár 7-8 cm-ről is beszélhetünk. Szeretném én személyesen, ha az emberek erre vigyáznának, mert nem minden évben javítunk utat. Községünkben a fő foglalkozás a mezőgazdaság, ezért elég sok mezőgazdasági gép jár az utakon, valamint ez az az út is, amelyen a fát Dormánfalváról betermelik, tehát a faszállító cégekkel kellene egyeztetni, hogy a súly mindig az útszakasz teherbírásának megfelelő legyen. Mi fogunk vigyázni rá, ez biztos, erre hívjuk fel a lakosság figyelmét is, mert nekünk mindenképp szükségünk van erre az útra.”

Bodó Szabolcs