Szeptemberben 15-én a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a „Képzők Képzése” tűzoltó oktatási program.

Ez volt az oktatássorozat utolsó pontja, amelynek helyszíne ezúttal Alcsík, azon belül pedig Csíkszentmárton volt. Községünk egyébként először adott otthont ennek a továbbképzésnek. Korábban Parajd, Szentegyháza, Fenyéd, Gyergyóalfalu és Csíkszentmiklós volt a tanfolyam állomása.

A „Képzők Képzése” tűzoltó felkészítést 2014-ben indította útjára Albert Csaba, az egyesület vezetője, azzal a szándékkal, hogy Hargita megye területén minden tűzoltó alakulat azonos képzést kapjon és így minden szervezet képzői azonos ismeretekkel rendelkezzenek. Így a tűzoltóparancsnokok minőségi oktatásban, képzésben részesülnek, ezáltal pedig az elkövetkezőkben ők is profi képzővé válnak, hogy a megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatot továbbítsák azon tűzoltóság személyzete felé, amelyet képviselnek.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A továbbképzést szervező Hargita Megyei Tűzoltók Egyesületének oktatói mellett további hat oktató Magyarországról is érkezett, akik a Budapesti Tűzoltó Szövetség és a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség képviseletében tartottak elméleti előadásokat az önkéntes tűzoltóknak. A képzésre ezúttal az alcsíki önkéntes tűzoltóságok kaptak meghívást, amelyen öt alcsíki település képviseltette magát, a csíkszentmártoni mellett a csíkszentgyörgyi, a csíkszentimrei, a csíkszentsimoni illetve a tusnádfürdői önkéntes tűzoltók személyében.

A képzés tehát ezen a napon kizárólag csak az elméleti oktatásra korlátozódott, amelyet majd az azt követő napon ültettek át a gyakorlatba, szeptember 16-án, a Csíkszentsimonban megrendezett I. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó keretein belül. Ez tehát egy kivételes nap volt, mivel a két különálló rendezvény egyazon hétvégére esett, amelynek köszönhetően két napra lehetett elkülöníteni az elméleti és a gyakorlati oktatást.

Az elméleti előadásra a helyi Polgárvédelmi Központban került sor, amelyen az oktatók három különálló, aktuális témát is érintettek. Szó volt a légzőkészülékek használatáról és karbantartásáról, a tarló- és erdőtüzek kezeléséről, illetve a napelemek és elektromos autók oltásáról is.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Gergely Attila helyi tűzoltóparancsnok megkeresésünkre elmondta, a megyei Tűzoltó Egyesület azért osztotta fel ezt a képzést hat különböző oktatási pontra, mivel ilyen magas szintű képzésekkel nem lehet eljutni a megye összes területére az oktatókkal, erre ugyanis egyrészt nincs kapacitás, másrészt pedig az oktatók számára is könnyebb, ha egyszerre kevesebb tűzoltóra tudnak több időt fordítani a minél nagyobb hatékonyság érdekében. Hozzátette, azért is van szükség erre a típusú képzésre, mivel egyrészt teljes mértékben ingyenes, másrészt pedig magyar nyelven is elérhető, az évről évre változó felszerelések és követelmények pedig folyamatos továbbképzést igényelnek a tűzoltók számára.

Bodó Szabolcs