Több mint hétszáz portán végeztek tűvédelmi ellenőrzéseket a helyi önkéntes tűzoltók: nagy problémákat nem találtak, de azért vannak hiányosságok.

Megtartotta éves tűzvédelmi ellenőrzését a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat február elején. A teljes csapatból 10 önkéntes végezte el az ellenőrzéseket 687 háztartásban és 33 jogi személynél (cégeknél, intézményeknél). Öt nap alatt keresték fel a falubelieket, hogy ellenőrizzék, a lakók betartják-e a tűzvédelmi előírásokat – számolt be érdeklődésünkre Gergely Attila. A helyi önkéntes tűzoltóparancsnok hozzátette, sajnos több háztartásba azért nem jutottak be, mert lakatlanul állnak, vagy tulajdonosaik külföldön dolgoznak.

Azt is megtudtuk, hogy az előző évekhez képest pozitív változásokat tapasztaltak. A tűzoltóparancsnok meglátása szerint a helyiek belátják, hogy az ellenőrzések az ők biztonságukat szolgálják, a javasolt tennivalókkal jót akarnak számukra, az esetleges tűzesetek elkerülése a cél. Azonban idén is vettek számba hiányosságokat, ezek közül a leggyakoribbak a kályhák elől hiányzó lemezek, fém tálcák – amik a kipattanó szén begyulladását gátolnák meg –, még mindig vannak, akik gyúlékony anyagokat tartanak a kályhák közvetlen közelében, s pár helyen kémények is hiányoznak az épületekből.

A tapasztalt hiányosságok megoldására az önkéntes tűzoltók helyben felszólították a lakókat, amelyek elvégzésre harminc nap áll az érintettek rendelkezésére. Amennyiben nem tesznek eleget kötelezettségüknek, pénzbírsággal is sújthatók a mulasztók – mutatott rá Gergely Attila. Kiemelte ugyanakkor, tűz esetén a 112-es sürgősségi segélyhívó szám mellett érdemes a helyi önkénteseket is értesíteni a problémáról a 0743-126152-es vagy a 0727-315837-es telefonszámon, ugyanis a helyi alakulat sokkal rövidebb idő alatt a helyszínre ér, akár a hivatásos tűzoltók érkezése előtt megoldhatják a problémát.