A Maradj otthon! – mozgalom lehet a leghatékonyabb módja a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus lassításában, megelőzésében. Emiatt arra kérjük a helybélieket, aki teheti, maradjon otthon. Alább a legfontosabb tudnivalók a hazai járványügyi helyzetről.

Világjárvánnyá nyilvánította a Covid-19 vírusfertőzést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – jelentette be március 11-én Tedrosz Adamon Gebrejeszusz főigazgató. Romániát sem kerülte el a fertőzés, március 30-áig 2109 esetet regisztráltak, a felgyógyultak száma pedig 209 volt. Az elmúlt hetekben felfüggesztették az iskolai oktatást, később a vendéglők, kávézók, szállodák és más vendéglátóhelyek működését. Megtiltották a kültéri rendezvények megszervezését, illetve minden zárt térben történő kulturális, tudományos, vallási, sport és gyógyászati tevékenység megtartását. Végül bevezették a részleges, majd a teljes kijárási tilalmat. A kórházi ellátásba bevonták a rezidens orvosokat, az orvostanhallgatókat és a posztliceális egészségügyi képzést végzőket is.

Csíkszentmárton Község Önkormányzata a Prefektusi Hivatal által küldött átiratok értelmében tájékoztatta a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról, szükséghelyzet esetére karantén-helyszíneket jelölt ki és készített elő, lemondta a betervezett köztéri ünnepségeket, szigorította az önkormányzat ügyfélfogadási szabályait, elérhetővé tette a kijárási tilalom alatt szükséges nyilatkozatok formanyomtatványait, elvállalta az egyedül élő idősek, és a házi karanténban lévők bevásárlásának elvégzését.

Még mindig fontos tudnivalók

A megelőzés fontossága okán újra ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat: fontos a minél többszöri kézmosás, amely lehetőleg tartson 20 másodpercig vízzel és szappannal, ezek hiányában 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő is használható. A lakók lehetőségeik szerint, igyekezzenek kerülni a kapcsolatot azon személyekkel, akik felső légúti megbetegedésben szenvednek. Legkevesebb egy méter távolságot tartsanak főként a lázas, tüsszögő, köhögő személyektől. Amennyiben lehet, kezükkel ne érjenek a szájukhoz, az orrukhoz, illetve a szemeikhez, ugyanis a vírus ezen testrészeinken át is bejuthat a szervezetünkbe. Takarják el a szájukat és az orrukat, amikor köhögnek vagy tüsszögnek, elkerülve ezzel a vírus esetleges továbbadását.

Ne szedjenek gyógyszereket, antibiotikumot orvosi jóváhagyás nélkül. Egyelőre ugyanis nem bizonyított, hogy gyógyszerekkel megelőzhető lenne a megbetegedés, ugyanakkor az antibiotikumok a baktériumok ellen hatnak nem a vírusok ellen. Minden felületet igyekezzenek klórt, illetve alkoholt tartalmazó szerekkel tisztítani. A koronavírust a klór-, fehérítő-, oldószer-, kloroform- és etanol-tartalmú szerek pusztítják el. Kizárólag abban az esetben használjanak egészségügyi maszkot, amennyiben úgy gondolják, hogy elkaphatták a koronavírust, vagy olyan személy felügyeletét kell biztosítaniuk, aki vélhetően az új vírusos megbetegedésben szenved.

Március 25-étől a vörös zónából (Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Irán) hazaérkezőknek kötelező 14 napos intézményes karanténba vonulniuk, míg minden más országból hazatérő helyieknek két hetes otthoni elkülönítésben kell maradniuk. A szabály azokra is vonatkozik, akik a határátlépésnél nem mutatják a koronavírus tüneteit. Mindemellett, akik az elmúlt hetekben érkeztek, vagy a következő időszakban érkeznek haza külföldről, azok jelentkezzenek telefonon a háziorvosuknál – Dr. Tamás Mária a 0747-980438-as telefonszámon érhető el.

A kijárási tilalomról

Szintén március 25-étől teljes kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy a lakásokat csak akkor hagyhatják el, ha munkába (ide értendő a mezőgazdasági tevékenység is), gyógyszertárba, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, véradásra, vagy önkéntes munka elvégzésére, élelmet kell vásárolni, illetve gyermek vagy idős ápolását kell elvégezni, esetleg háziállat sétáltatása miatt a lakhely közelében. A rövid séta és a sportolás is megengedett, a lakhely közelében, kivéve a csapatsportok. A mezőgazdasági termelők is kimehetnek a termékeik értékesítése érdekében. A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket, a fentebb említett célokból, kivéve, ha munkavégzés (pl. idősebb tanárok, üzletemberek esetében) vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából akarják elhagyni az otthonukat.

Amennyiben valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia. Ehhez hasonlóan a szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozók (PFA) is kitöltött nyilatkozattal hagyhatják el lakásukat. Ha valakinek munkahelyre kell mennie, köteles munkahelyi igazolvánnyal vagy munkahelyi igazolással rendelkeznie. Az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatokat formanyomtatványát az önkormányzat eljuttatta a községi boltokba, de a hatóságok elfogadják a kézzel írt nyilatkozatokat is.

Érvényes iratok

Azt is érdemes tudni, hogy a hatóságok által kibocsátott hivatalos dokumentumok – a személyazonossági igazolványok, az urbanisztikai engedélyek, az építkezési engedélyek, a különféle jóváhagyások, az autóvezetői engedélyek, működési engedélyek, egyéb dokumentumok – a szükségállapot idején nem veszítik érvényességüket, használhatóak maradnak. A szükségállapot végétől számított 90 napon belül lehet majd felújítani azokat.