Az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat és a helyi önkormányzat számára is kiemelten fontos a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabbá tétele. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy a hulladék szelektív gyűjtése a lakosságnak is törvény által előírt kötelessége – lásd a 2006/101-es törvény 24. cikkelye 6. bekezdésének d pontját, a büntethetőségét pedig a 2011/211-es törvény 17. cikkelyének 1. bekezdése írja elő.

Mint arról már korábban is írtunk Románia vállalta, hogy 2020-ig az összes keletkezett hulladék 50 százalékát újrahasznosítja. Ehhez képest az Eco-Csík vállalat szolgáltatási területén egyelőre 30 százalék körüli ez az érték. Községünkben az idei év első félévében (január–június között) 205,58 tonna hulladékot gyűjtöttek be, ezek közül pedig 24,369 tonna minősült újrahasznosíthatónak – vagyis az összmennyiség 11,85 százaléka – számolt be közleményében a cég.

Arra is kitértek, hogy július 30-án (a hónap utolsó szállítási napján) a község területéről 17200 kg háztartási hulladékot, emellett pedig 2240 kg újrahasznosíthatónak minősülő hulladékot gyűjtöttek be. A hiányosságokkal kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy kevés porta elé kerül ki szelektív hulladék, miközben a háztartási szemétben újrahasznosítható és zöldhulladékot is találni. A bírságok elkerülése érdekében, mindenkit felszólítunk, hogy tudatosabban gyűjtse a háztartásában keletkező hulladékokat.