Fotó: Pixabay

A 2018-ból származó 62-es törvény és az arra vonatkozó módszertant elfogadó 707/2018-as kormányhatározat szabályozza a parlagfű elleni teendőket. Többek között előírják, hogy a helyi közigazgatási egységeknek kell azonosítaniuk azokat a területeket, amelyeken elterjedt a parlagfű, s erről értesíteniük kell a területek tulajdonosait, ügykezelőit is. Ezen ellenálló növény elterjedésének megakadályozása, irtása, kaszálása ugyanis az adott terület tulajdonosának, használójának, az érintett utak, vasutak, tavak, vízfolyások, öntözőrendszerek, halászati területek adminisztrátorának a kötelessége.

A növényt még a virágzása előtt szükséges lekaszálni, kigyomlálni vagy esetleg gyomirtást végezni az érintett területen – legkésőbb minden év június 30-áig. Ezeket az intézkedéseket szükség esetén többször is érdemes megismételni az év folyamán, azáltal biztosan megelőzhető a növény kivirágzása, továbbterjedése. A vonatkozó előírások értelmében az irtásra vonatkozó kötelezettségek be nem tartásának ellenőrzését, ahogyan az emiatt kiróható bírságok megállapítását is egy, prefektusi rendelet által alapított vegyes bizottság végzi.

A bizottság évente kétszer végez ellenőrzést, első alkalommal július 1-15. között – azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tettek eleget az irtási kötelezettségeiknek, felszólítást állítanak ki az ellenőrök. A második ellenőrzést július 16-31. között végzik, amennyiben akkorra sem történik meg az irtás, a természetes személyek 750 és 5000 lej, míg a jogi személyek 5000 és 20 000 lej közötti bírságra számíthatnak. Érdemes azt is tudni, hogy a 2019-ben megbírságolt tulajdonosok a következő években is számíthatnak további bírságokra, amennyiben nem teljesítik az előírásokat.

A parlagfűről

Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) a fészkesek (Asteraceae) családjába, annak Ambrosia nemzetségébe tartozó gyomnövényfaj. Ez az egyik legismertebb gyomnövény, amelynek mezőgazdasági és humánegészségügyi kártétele rendkívül jelentős. Leggyakrabban utak és vasúti sínek mentén, parlagon hagyott területeken, nem megfelelően gyomirtott, bolygatott földeken fordul elő. A parlagfű a jól beállt gyepekbe nem hatol be. Emiatt fontos lenne a régi legelők, kaszálók fenntartása, beszántásuk kerülése. Erdőkbe sem hatol be, ezért hosszú távon jó megelőzés a parlagterületek erdősítése.