November 11-én, pénteken Tours-i Szent Márton ünnepének előestéjén ünnepélyes keretek között adták át Csíkszentmárton felújított művelődési házát. Ma már az 1644-ben Csíkszentmártonban született Antallfy János erdélyi megyés püspök nevét viseli a művelődési ház.

 

A névadó ünnepséget Birtalan Sándor polgármester köszöntőbeszéde nyitotta meg, amelyben visszatekintett a művelődési ház felújításának hat éven át tartó bonyodalmas folyamataira: „Egy hat éves beruházást sikerült befejezni, ma egy hat éve elkezdődött történetre teszünk pontot.” Beszédében az elöljáró kiemelte, a kultúrotthon felújításának szorgalmazója 2016-ban az akkori polgármester, Gergely András volt, aki fontosnak tartotta, hogy a község egy korszerűsített, több rendeltetésnek is megfelelő művelődési házzal rendelkezhessen. Noha a felújítási tervek megszülettek, a bürokratikus útvesztők embert próbáló nehézségeivel találták szembe magukat, amelyet végül a Covid-járvány is megkoronázott. „Hosszú és göröngyös út vezetett idáig, de célba értünk és a mai eseménnyel elkezdjük újra betölteni és visszaadni a csíkszentmártoni közéletnek a művelődési házat” – mondta a polgármester.

A községvezető beszédét követően Kovács Zsolt helyi plébános kérte el Isten áldását a felújított kultúrotthonra, majd Gergely András, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke vette át a szót. Beszédében ismertette a Művelődési Ház névadójának, Antalffy János megyéspüspöknek az életét, aki 1644-ben Csíkszentmártonban született, majd 1724-ben a gyulafehérvári megyéspüspökké avatása után jelentős szerepet töltött be az erdélyi katolikus egyház megerősítésében. Gergely András beszédét követően az ünnepségen jelen lévő Hajdú Gábor parlamenti képviselő is felszólalt, aki méltatta a kitartó munkát, amelynek gyümölcseit a község lakói élvezhetik.

Az ünnepi beszédeket színvonalas kulturális programok követték: pompás hangzásban szólaltak meg a Poszogó fúvószenekar hangszerei, ünnepi műsorral készült Köllő Ferenc karmester és Dajka Mihály valamint a csíkcsekefalvi óvodások is Lacz-Boga Izabella óvónő vezetésével.

Az intézmény emeleti termében a gyulafehérvári érseki levéltárból megszerzett Antalffy János megyéspüspök dokumentummásolataiból és Szank József szegedi kutató jóvoltából Csíkszentmártonnak adományozott rózsafüzér kongregáció szabálykönyvéből készített kiállítást is megtekinthették a jelenlévők.