Az idei év augusztusától kezdetét vette a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola legrégebbi épületegyüttesének tetőfelújítása. A nevezett épület felújítását Tekse Lajos helyi vállalkozó és csapata vitelezte ki. Az eredeti formájában visszaállított tetőszerkezet visszakapta a harangtornyot is, melyet a régi gerendában talált lyukak, a hajdani kettős kereszt, valamint régi fotók alapján tudtunk restaurálni és visszaállítani. A harangtorony visszaállítását a csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság és a csekefalvi Közbirtokosság is támogatták. Sajnos a régi tornyot a kommunista diktatúra alatt lebontották és az itt lévő kis harangnak is nyoma veszett. A jelenlegi kettős kereszt az eredeti alapján készült, annak pontos részletei és motívumai alapján melyet, egy nyugdíjas taplocai bádogos mester készített el. Az eredeti kereszt mely jelenleg az iskola főbejáratának csarnokát díszíti, több helyen lövést kapott és ennek következtében a csapadék bejutott az irattartó részébe, mely az alaptó levél pusztulását okozta. A torony a kettős kereszttel sokáig azt hirdette, hogy a nevezett épület az egyház tulajdona volt, ugyanis 1948-ig, az államosításig a Csíkszentmártoni Római Katolikus Népiskola nevet viselte.

Ez év őszétől új fűtésrendszert kapott a csíkszentmártoni óvoda, melynek fűtését modern gázkazán látja el. A beruházáshoz anyagilag hozzájárult Hargita Megye Tanácsa is, a Kaláka a gyermekeinkért nevű programjával, valamint a Helyi Tanács is. Az új fűtésrendszer bevált és azóta jó meleg fogadja a legkisebbeket. Ezúttal mondunk köszönetet érte. Megragadjuk az alkalmat és köszönetet mondunk a csekefalvi Közbirtokosságnak is azért az áldozatos munkájáért, amit a csekefalvi óvodásokért tesznek immár éveken át azzal, hogy a csekefalvi óvoda legfőbb támogatói és fenntartói.

Szeptember 9 és 12 között iskolánkba látogatott a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 31 fős diák és 4 fős tanár csapata a „Határtalanul!” program „Mikor Csíkba elindultam … „nevű pályázat keretén belül. Számos, felejthetetlen közös élmény eltöltése után mi is meghívást kaptunk Nyíregyházára október 19 és 23 között. Itt, a Szent Imre Gimnáziumban közösen ünnepeltünk október 22-én az 1956-os magyar forradalom kitörésének emléknapján a nyíregyházi diákokkal. A közösen összeállított ünnepi műsorunkban arra kerestük a választ, hogy mi történt az anyaországban és hogyan élte azt meg az erdélyi magyarság. A 30 csíkszentmártoni diák és 3 kísérőtanár a Bethlen Gábor Alap támogatásával juthatott ki az anyaországba. A vendéglátóink jóvoltából számos történelmi helyre (Debrecen, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szabolcs, Tákosd, Tarpa, Csaroda, Szatmárcseke, Túrisvándi, Máriapócs, Nyírbátor) is ellátogattunk, ami számunkra is maradandó élményeket jelentett.

Október 10 és 12 között Nyíregyházára látogatott 4 középiskolás diákunk és két pedagógusunk, akik részt vettek a mezőgazdasági és népi gasztronómia területén megrendezett szakmai versenyen. Az ők kiutazását a csíkcsekefalvi Közbirtokosság tette lehetővé.
Október 5-én az általános iskolások VI. A, VI. B és VIII. osztályos diákjai ellátogattak a Súgó-barlanghoz.
Szeptember 25-én a VIII. osztályos diákok közül 11-en beneveztek és megtakarították a Poszogó környékét az Országos Takarítási Nap keretében.
Októberben a VIII. osztályos diákokkal a 13 aradi vértanúról emlékeztünk meg. November 1-én pedig megemlékeztünk a csíkszentmártoni hadi temetőben azokról a világháborús áldozatokról, akik a település polgárai voltak, de azokról is akik itt lettek eltemetve. A nyolcadik osztályos diákokkal gyertyát gyújtottunk és imádkoztunk az elesett magyar honvédok és német katonák sírjainál.
Novemberben sor került a középiskolások gólya-báljára, az 5-8 osztályos diákok Katalin- báljára és az elemisek termésbáb kiállítására. Iskolánk volt a házigazdája november 25-én hétfőn, annak a módszertani napnak, amelyen számos szomszéd iskola vezetője és pedagógusa vett részt.
Kiváló eredmények is születtek az folyamán számos tantárgy esetében. Pál Csongor X. osztályos diák a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban megrendezett Istenes versek című szavalóversenyen első díjat hozott, maga mögött hagyva Csíkszereda neves iskoláinak diákjait. Az 5-8 osztályos diákok pedig jó eredményeket értek el a matematika tudomány területén is. Így, diákjaink részt vettek a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében megrendezett Bolyai Csapatversenyen (20 diák), szintén az ott megrendezett Erdélyi Magyar Matematika Verseny körzeti szakaszán (4 diák), a XXI. Bolyai János Matematika Versenyen (8 diák), akiket Dajka Éva tanárnő készített fel. Népdalvetélkedőseink az idén is jól szerepeltek, mert az első díjtól a harmadik díjig eredményt tudtak elérni.
Vakaria Béla plébános úr közbenjárására az elemisek értékes ajándékokat kaptak december 2-án a Gyulafehérvári római katolikus Caritas közreműködésével, melyet személyesen a német önkéntesek osztottak ki a kisiskolásoknak. Az ajándékok szállítását díjmentesen a csíkszentmártoni Tulit Levente vállalkozó biztosította, amiért ez úton is köszönetet mondunk. Szabó Cecília és Szabó József pedagógusok kíséretében felcsendültek a legszebb Mikulás-énekek a német vendégek tiszteletére. Mikulás járt az iskolában és az óvodában december 6-án, amit a diáktanács szervezett meg igen színvonalasan. A Mikulásnak gyönyörű zenés összeállítással készültek a diákok Szabó Cecília és Szabó József pedagógusok irányításával. A csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság két kisebb és egy nagyméretű fenyőfát adományoztak iskolánk számára, amiért köszönetet mondunk.

December 20-án minden iskolás és óvodás gyerek ajándékban részesül a régi és új szponzorok jóvoltából. Támogatásukat előre is köszönjük szépen. Szintén meglepetést tartogat iskolánk új vegyes zenekarának fellépése, melyet Szabó József zeneszakos tanár úr vezet és karácsonyi ünnepi kis koncerttel fognak bemutatkozni Bogdán Beáta tanárnő karácsonyi ünnepi műsora mellett. Ugyancsak ezen a napon tartjuk Zöld Anita takarítónő nyugdíjas búcsúztatóját. A téli szünidő december 23 és január 5 között lesz, aminek eltöltését, ha jó időjárási viszonyok lesznek, akkor jégpálya és sípálya is elő fogja segíteni. Pál Zoltán, igazgatóhelyettes