Az összetartozás és a kapcsolatépítés jegyében a meghívásnak eleget téve két magyarországi testvértelepülésünkön is látogatást tettünk az elmúlt időszakban.

„Tours-i Szent Mártom oltalmában 30 éve együtt.” Ezzel a mottóval utazott a szeptember 15-17. közötti időszakban községünk négy fős delegációja Wenner-Várkonyi Attila polgármester meghívására Kunszentmártonba, a két település ugyanis idén ünnepli testvértelepülési kapcsolatának 30. évfordulóját. 1993. november 13-án Bortbáth István Ágoston tanár úr kezdeményezésére Gergely András leköszönt csíkszentmártoni és Réz László néhai kunszentmártoni polgármester aláírták azt a megállapodást, amely elkezdte építeni a két település kapcsolatát és amely akkor egy több évtizedes barátság kezdetét jelentette. Ennek köszönhetően iskoláink, fúvószenekaraink és számos jó ember ismerkedhetett meg egymással az évek során.

A jubileumi ünnepség keretében Birtalan Sándor csíkszentmártoni és Wenner-Várkonyi Attila kunszentmártoni polgármester a települések nevében jelképes ajándékot nyújtottak át egymásnak, ezzel is mintegy megerősítve ezt a kapcsolatot a továbbiakra is.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Kunszentmárton mellett Kenderes településsel is kiépült már egy 16 éves kapcsolat, amelyet ugyan az ottani folyamatos polgármester váltások eléggé megnehezítettek, Kenderes jelenlegi városvezetése azonban fontosnak tartja a kapcsolatépítést, így ennek köszönhetően ismét szorosabbá vált ez a testvértelepülési viszony is.

Ennek margójára utaztunk el szeptember 21-23. között Barabásné Forgács Edit polgármester asszony meghívásának eleget téve a kenderesi városnapokra és azon belül a „Magyarok vására” ünnepségre. A rendezvénysorozat idén nemzetközi mértéket öltött, hiszen Csíkszentmárton mellett Kárpátaljáról (Ukrajna), Szlovákiából és Olaszországból is érkeztek testvértelepülési küldöttségek a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei városba.

Az eseményen jelen volt a csíkszentmártoni Poszogó Fúvószenekar is, akik egy díszes, nagy tapssal megjutalmazott koncertet adtak a nagyszínpadon, emellett pedig a Petőfi 200 Emlékév alkalmából a Petőfi Sándor emlékmű átadásának ünnepségén is felléptek, ahol előbb egy Petőfi feldolgozást adtak elő, a végén pedig a magyar himnusszal zárták előadásukat.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Az ünnepség keretében a testvértelepülések részvételével megrendezésre került egy barátságos nemzetközi fociturné is, amelyen a csíkszentmártoni Öregfiúk csapata 3. helyezést ért el.

Bodó Szabolcs