Az egységes mezőgazdasági támogatáshoz szükséges igazolásokat e-mailben igényelhetik, míg a kérelmek összeállításához telefonon kérhetnek segítséget az érintett gazdálkodó helybéliek.

Mint arról már beszámoltunk, a járványügyi helyzetre való tekintettel március közepén felfüggesztette az egységes mezőgazdasági támogatások kérelmeinek elvételét a Mezőgazdasági Intervenciós és Mezőgazdasági Ügynökség (APIA). A pár hetes szünet után, április elején – alkalmazkodva a kialakult helyzethez – elindították a kérelmek elvételét: Az IPA elnevezésű online alkalmazás segítségével, illetve az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszerben (IACS) tölthetik ki a területalapú támogatások igényléséhez szükséges űrlapokat a gazdák. Ehhez azonban szükségesek az önkormányzatoktól kért igazolások.

Mindazok, akik maguk oldanák meg az online igénylést, a helyi önkormányzattól e-mailben kérhetik a szükséges igazolást az office@csikszentmarton.ro címen – a kérelem formanyomtatványa elérhető a csikszentmarton.ro oldalon, a közérdekű információk között a formanyomtatványok fülre kattintva. A kitöltött kérelmek alapján a feladó e-mail-címére visszaküldik az elkészült igazolásokat, illetve postázzák is.

Azok, akik igénylik a segítséget a kérelmezési iratcsomók összeállításában, azok telefonon érdeklődhetnek délelőttönként az önkormányzat 0266-332 122-es telefonszámán. Ugyanis az önkormányzat két alkalmazottja telefonon egyeztetve előkészíti a kérelmeket, aktualizálja az igénylési adatokat, és beiktattatják az ügycsomókat az APIA területi irodájánál. Így a gazdák csak azt követően kell felkeressék az önkormányzatot a dokumentumok aláírása miatt,  ha felszabadították a kijárási tilalmat, és újra elindult az ügyfélfogadás az önkormányzatnál. Ehhez nem szükséges az előzetes bejelentkezés, mindössze a hiányzó aktákat (személyazonossági másolatot, folyószámla-kivonatot és az állatlétszámot igazoló aktát – kártyát vagy igazolást) kell magukkal hozniuk az érintetteknek.

A vonatkozó szakminisztériumi rendelet értelmében a 2020-as igénylési időszakot meghosszabbították június 15-éig, tehát egészen addig van lehetőségük a gazdáknak aláírni és benyújtani a kérelmeket. Ennek tükrében újból megkérünk minden gazdát, hogy a kijárási tilalom végéig csak telefonon, elektronikusan kérjen segítséget az önkormányzattól. Bálint Csaba, a polgármesteri hivatal gazdasági szaktanácsadója érdeklődésünkre elmondta, a várt gazdák mintegy 42 százalékának állították össze, illetve készítették elő mindeddig az igénylési csomagját. A fennmaradó gazdáknak sem kell aggódniuk, hiszen nekik is lesz kellő idejük, hogy előkészítsék és a kijelölt időpontig leadhassák a kérelmeiket.