Az idei szüretibál Csíkszentmártonban október 15.-én került megrendezésre a helyi kultúrotthonban, a fiatalok szervezésével.

A falu ifjúsága már hetekkel a kitűzött dátum előtt tevékenyen nekilátott a szervezésnek. Heti rendszerességgel táncpróbákat tartottunk, ahol mindenkinek lehetősége volt minden tánclépést elsajátítani és kigyakorolni. A próbák kellemes hangulatban teltek el, és meghatározó szerepük volt a kapcsolataink kiépítésében és megerősítésében, ugyanis a találkozások során alkalmunk volt beszélgetni egymással, jobban megismerkedni a korban közel álló falubeli fiatalokkal. A főszervező pár lelkiismeretesen végezte a munkáját, átgondolva minden alternatívát, hogy a lehetőségek szerint minden a legjobban lebonyolítható legyen.

A szüret napját egy szentmisével indítottuk. Templomunkat szombat reggel a hagyománynak megfelelő viseletben érkező fiatalok töltötték meg. Az istentisztelet után lassan készülődni kezdtünk, hogy zenével és tánccal bejárjuk a szülőfalunkat. Szekerek és lovak sokasága töltötte be a községünk központját. A nap során végigvonultunk Csíkszentmártonban és Csekefalvában, s közben minden kíváncsian összegyűlő idősnek és fiatalnak eltáncoltuk a próbáink alatt már sokat gyakorolt koreográfiánkat. Tapssal és megannyi finomsággal fejezték ki köszönetüket a falunk lakósai.

A nap végéhez érve fáradtan, de jó hangulatban visszatértünk otthonainkba, hogy egy kevés pihenés után elkezdhessük a bált. Izgatottan vártuk a kilenc órát. A kultúrotthon ízlésesen az alkalomhoz volt díszítve, és mostmár a szüleink társaságában vártuk az érkezőket. Nagy örömünkre a környező falvak fiataljai és idősei benépesítették a helyet és jó hangulatban telt az este. A csősztánc éjfél után került sorra, amit izgatottan vártunk, de minden aggodalom ellenére kimondottan jól sikerült. Az éjjel további részeiben együtt mulattunk, és másnap egy emlékezetes estét hagytunk magunk után.

Nagy Blanka

 

Nagy sikernek örvendett a házas emberek szüretibálja is, amelyet a Potyó utcai lakósok kezdeményezésére első alkalommal szerveztek meg  községünkben október 22-én.

A szentmártoni zenészek kíséretével összesen harminc csőszpár hívta bálra a falu népét – akik szeretteteljes fogadtatásban részesítették őket-, muzsikaszóval és tánccal győzve meg a település lakóit az esti mulatságon való részvételre. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy egy jól sikerült eseményt tudhatnak maguk mögött, így máris kitűzték a következő szüretibál időpontját  2023.október 7-re. Az esemény megvalósulását támogatták : Csíkszentmárton község önkormányzata, a csekefalvi és szentmártoni közbirtokosságok, Bocskor pékség, Ferati kft, Vitos kürtőskalács,Társasjatel.ro,Szőcs Autó Prest kft, Tankó András, Nagy Zoltán, Nagy Ottilia, Gergely Magdika,Schrádi Ica, György Edit, Potyó Magdolna,Vitos Jocó, Birtalan Réka és a csíkszentmártoni zenekar.


Vicur