Mintegy hetven éve sportol, volt versenyző és edző egyaránt Borbáth István Ágoston, aki szakmája koronájaként tekint az idei innsbrucki téli világversenyre, ahol megmérettette magát.

Fantasztikus élménynek nevezte Borbáth István Ágoston az idei innsbrucki Winter World Masters Games elnevezésű világversenyt, amelyen versenyzőként vett részt január 10-20. között. Mint a helyi születésű sportoló érdeklődésünkre elmondta, sí szakon végzett az egyetemen, utána került Petrozsénybe, ahonnan hazatért Csíkszeredába, és elkezdte tanítani a sífutást, majd a biatlont (sílövészetet). Tulajdonképpen ő honosította meg ezen sportágak versenyszintű művelését térségünkben, miután a sífutó szakosztály vezetője lett a Sportiskolánál. Munkába állása után már a második évben elhozták az országos bajnoki címet, ami bebizonyította a sportágak létjogosultságát.

Az idei amatőr világbajnokságon való részvételt is részben edzői múltjának köszönheti, hiszen volt tanítványa, Csúcs András kereste meg az ötlettel, hogy vegyen részt az innsbrucki megmérettetésen. Úgy érezte van még benne kellő erő a próbatételhez, s mivel felesége is támogatta az ötletet, ezért az ősszel regisztráltak a versenybe, ami után folyamatos elektronikus tájékoztatást kapott a tudnivalókról.

A versenyen tizenkét téli sportágban mintegy 3300 sportoló mérte össze tudását, a versenyszámok megfelelő lebonyolításáért pedig 700 szervező felelt. A magas színvonalon összeállított és megvalósított versenyprogram gördülékenyen zajlott, még úgy is, hogy egy-egy helyszínen több sportág több próbája zajlott. Seefelden például reggel kilenc és délután négy óra között folyamatosan indították a versenyszámokat biatlonban, sífutásban, északi összetettben és a tájékozódási versenyen. Sífutásban pedig például hét próba közül háromban lehetett indulni, illetve a váltón – részletezte Borbáth István Ágoston.

Ő maga a sífutás három próbáján versenyzett a 75-79 évesek korcsoportjában: az 5 km-es klasszikus próbán az ötödik helyen végzett, míg az 5 km-es szabad stílusú próbán hatodikként ért a célba, illetve a 10 km-es szabad stílusú próbán negyedik lett. Korcsoportjában 12-en versenyeztek, köztük nagyon sok északi, akiknek felkészüléséhez sokkal jobb körülmények voltak adottak, mint a szentmártoni versenyző esetében. Eredményével emiatt is meg volt elégedve, hiszen nem a győzelemért indult, hanem a megmérettetésért, illetve célja volt, hogy ne hozzon szégyent magára – úgy érzi ezt sikerült teljesítenie.

Azt is megtudtuk, hogy jóval a verseny előtt hozzálátott az edzésekhez: napi két edzéssel próbálta formába hozni magát. Reggelente egy-egy 45 perces általános felkészítő gyakorlattal indított, délutánonként pedig 150 kilométer futás, és több mint 200 kilométer biciklizés mellett még sízni is kijárt Hargitafürdőre 90 kilométereket – meglátása szerint ez a táv nem volt elegendő, többet kellett volna síznie. Innsbruckban aztán egész nap lehetett sízni, így mire haza kellett jönnie már a technikája is kidolgozott volt.

Kiérkezésükkor Innsbrucktól három kilométerre szállásolták el őket, de mivel a nevezés után kapott igazolványukkal ingyenesen használhatták a közlekedési eszközöket a városban és környékén, így nem volt gond az utazással. Sőt, ezáltal kirándulni is volt lehetőségük: megnézték a lesiklóversenyt, a világkupa helyszínét, a téli sportközpontot, de Innsbruck környéke is csodás hely, a háromezer méter magasságú hegyekkel körülvéve, így a város bejárása is felért egy kirándulással – tudtuk meg.

Jövőben a tervek szerint Kanadában szervezik meg a világkupát, majd 2022-ben Franciaországban – ismertette Borbáth István Ágoston. Hozzátette mivel volt tanítványai nagyon fellelkesedtek az idei indulásán, ezért felbíztatták, hogy két év múlva vegyenek részt a világversenyen. Tehát az elképzelése az, hogy ha az egészsége is engedi, akkor 2022-ben a franciaországi világkupán is rajhoz áll, akkor már a 80-85 évesek korcsoportjában.

Meglátása szerint minden mozgásforma az egészséges életvitel elengedhetetlen része, ezért tartja fontosnak, hogy minél többen válasszanak maguknak egy sportágat, amit szívesen gyakorolnak. Hozzátette, a sport hozzájárul az egészség fenntartásához, a szervezet megerősítéséhez, amely egyfajta pozitív életszemlélethez is vezet akarva-akaratlanul. Emiatt is ajánlja fiatalnak, idősnek egyaránt.