Könyvbemutatók, ökörsütés, vásár, koncertek és vetélkedők: széles programkínálattal, sokszínű rendezvénysorozattal készült az idei falunapokra Csíkszentmárton Önkormányzata június 11 – 19 között. A jókedvet biztosító programpontok mellett idén is kiemelt szerepet kaptak a kulturális rendezvények és gyermekprogramok.

Június 11-én a negyedik Kárpát- Medencei tárogatós találkozó nyitotta meg a falunapi rendezvénysorozatot a község művelődési házában. Összesen kilenc felvidéki, anyaországi és erdélyi tárogatós előadócsoport mutatta meg tehetségét, majd Balló Attila csíkszentimrei vonós csoportja és Both Béla klarinét quartettje szórakoztatta lélekemelő előadásával a közönséget. Az anyaországi előadók különös elismerésüket fejezték ki az Önkormányzat közösségformáló munkájáért lenyűgözőnek találva a felújított művelődési házat és annak akusztikáját.

Június 16-án, csütörtökön a Pest Megyei Értéktár szakreferense, Kisfaludi Aranka nyitotta meg az intézményük templomkertben felállított vándorkiállítását, bátorítva mindenkit értékeink, hagyományaink megőrzésére és átörökítésére majd a művelődési házban a Mátyás József című monográfiát mutatta be a szerző, Gazda József.

Délután a műgyepes pálya is megtelt élettel: immár a tízedik alkalommal rendezték meg a Bocskor Pékség Vándorkupát ahol az öregfiúk focicsapat részesült a győztesek érdemében és napzáró eseményként a sportbázis épületében ping-pong bajnokságon vehettek részt a pattogtatni vágyók.

A községi könyvtárban pénteken, újabb könyvbemutatón vehettek részt az olvasni szeretők: Bálint Magdolna mutatta be „Gyermeki szívvel” című könyvét majd naplemente után a községi focipályán autós mozival várták az érdeklődőket.

A szombati nap színes programkínálatának a barompiac adott helyet.

Hajnalban már, Iglódi Ferenc kunszentmártoni ökörsütő mester forgatta a máglya fölé helyezett ökröt, amelyet később az ínyencségeket kedvelők is megkóstolhattak.

Hagyományőrző módon délben a helyi Poszogó fúvószenekar gondoskodott arról, hogy zenével töltse be a község utcáit miközben már számos üstben készültek a főzőversenybe bekapcsolódó csapatok ízletes eledelei.

A barompiacra látogatók időközben megcsodálhatták a kapu eleje szépségverseny- és az előzőleg meghirdetett fotópályázatra beküldött fotókat és szemügyre vehették a helyi árusok színes kínálatát.

Délutánra a szabadtéri színpad is megtelt élettel. Táncra perdültek Lacz Boga Izabella óvónő csekefalvi óvodásai, megmutatta tudását a Szivecskék aerobik csoport majd a Mesehetes zenekar szórakoztatta fiatal és idősebb közönségét. A továbbiakban a menasági Repülj Madár Egyesület asszonykórusa és a csíkszentgyörgyi Vonós Baráti Társaság gondoskodott a jó hangulatról, amelyet a Hargita Székely Népi Együttes színvonalas előadása koronázott meg, majd a nap záróakkordjait a kunszentmártoni Tanárok együttes biztosította.

A Csíkszentmárton Napok rendezvénysorozatát vasárnap a negyvenévesek köszöntése és az első alkalommal megszervezett és nagy érdeklődésnek örvendő Kvíz-délután zárta, amelynek szervezéséről Bodó Tímea gondoskodott, akárcsak az ötletes fotópályázat megszervezéséről is.

A helyi önkormányzat képviselői megelégedettséggel nyugtázzák a falunapi eseményeket, amely színes programkínálata nem valósulhatott volna meg a főtámogatók nélkül.

Főtámogatók : Csíkszentmárton Község Polgármesteri Hivatala, Csíkszentmárton Képviselő Testülete, László Attila, György Zoltán, Nagy Judit-Csíkszentmárton, Janó Elemér, Boga Zoltán, Kemoraz Kft, Onika Pál, Schrádi Prod Com Srl, László Dénes, Keresztes János, Ferati Kft, Csillag Géza, Vitos Kürtőskalács, Terézkonyha, Bocskor Mihály, Rácz Erzsébet -Tulit István, Szőcs Tibor, Garden Proiect Kft,Potyó Magdolna, Balogh Ágnes, Ábrahám István, Papírmadár, Burgabotek Rt, Aklos Közbirtokosság, Harvíz Rt, Bocskor Pékség, Miklós Attila, Barabás István, Cseke András, Bocskor Éva- Mokka Cukrászda, Tritec Company Kft, Pál Forex Company.

Bogács Éva