Mintegy harminc gazda vett részt azon a május 15-ei fórumon, amelyen a székelyföldi falugazdász-hálózatot mutatták be, illetve ismertették a magyar kormány Erdélyi Gazdaságfejlesztési Programjának rövidesen induló, kisgazdáknak szánt kiírását.

Az eseményen elsőként Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője mutatta be a tavaly Székelyföldön megszervezett falugazdász-hálózatot és tevékenységét. Mint a jelenlevők hallhatták, a falugazdászok célja, hogy szervezetten, szakterületenként tudjanak segítséget nyújtani a gazdálkodóknak. Az is elhangzott, hogy a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete révén húsz falugazdász tevékenykedik Székelyföldön, akik 160 község több ezer magyar gazdájának próbálnak segítséget nyújtani többek között szaktanácsadással, pályázati tájékoztatással, fórumok szervezésével. Emellett támogatják a kisgazdák szervezetekbe való tömörülését, meglátásuk szerint ugyanis az a kulcsa a családi gazdaságok megmaradásának.

László Csongor falugazdász, vidékfejlesztési agrármérnök a magyar kormány által lehívható – egyelőre még el nem indított – eszközbeszerzésre és tenyészállat-vásárlásra vonatkozó pályázati lehetőséget ismertette a szentmártoni gazdákkal. Először tisztázta, hogy a pályázati feltételek egyelőre még nincsenek közzétéve, de mivel az ígéretek szerint nem lesz jelentős változás az előző évhez képest, így az alapján már lehet készülni az idei kiírásra. A pályázatok támogatottsági aránya tavaly 75 százalékos volt, tehát 25 százalékos önrészt kellett a gazdának biztosítania 20 ezer euróig, afölött viszont 15 ezer eurót biztosított a magyar állam, a különbözet pedig a pályázót terhelte.

Mint elhangzott, egyrészt pályázhattak a gazdák erőgépekre, traktorra, kombájnra, valamint kapcsolható eszközökre; másrészt háztáji és kis gazdaságokban használt egyéb gépekre és eszközökre, felszerelésekre. Emellett tenyészállat vásárlásra is hívhattak le pénzt, úgy mint törzskönyvezett szarvasmarhára – hús- és tejhasznúra egyaránt –, törzskönyvezett juhra, kecskére és sertésre, valamint méhanya és méhcsaládvásárlásra – sorolta a falugazdász. Hozzátette, ez nem támogatás, hanem pályázat, tehát annak érdemes élni a lehetőséggel, aki úgy gondolja, hogy öt év múlva is mezőgazdálkodással fog foglalkozni.

Ugyanakkor felajánlotta a falugazdászok segítségét a pályázati csomagok összeállításához, tehát aki úgy dönt, annak nem kell megfizetnie egy pályázatíró céget, hanem az önkormányzatok és a hálózat szakemberei által ingyenesen megoldhatja. A szakember kiemelte, a pályázati jelentkezés regisztrációhoz kötött, amelyet várhatóan még májusban elindítanak. Annak érdekében, hogy egy érdeklődő gazda se maradjon le a lehetőségről, azt javasolták a gazdáknak, hogy egy személyazonossági másolattal és egy érvényes e-mail-címmel minél hamarabb keressék fel az önkormányzatok megbízott szakembereit – esetünkben Bálint Csabát vagy Ravasz Arnoldot. Ugyanis nekik fogják majd jelezni a regisztráció megnyitását, a kért adatokkal pedig elő tudják jegyeztetni az érdeklődőket.

A regisztrációt követően 30 nap áll majd a gazdák rendelkezésére, hogy feltöltsék a pályázataikat – ebben az időszakban a falugazdász szakemberek egy nap kiutaznak községünkbe, s segítenek a pályázat összeállításában – tisztázta László Csongor. Hozzátette, a gazdáknak az említett találkozón fel kell mutatniuk majd személyi igazolványukat vagy cég esetén a bejegyezési bizonylatot, illetve a termelői engedélyüket (ezekből egy-egy másolatot is), továbbá az önkormányzattól egy igazolást a mezőgazdasági regiszter alapján, és egyet arról, hogy nincs a pályázónak adóhátraléka. Emellett az illetékes adóhatóságtól is szükség van egy igazolásra miszerint a gazdának nincs köztartozása, illetve három árajánlatot is csatolni kell az iratcsomóhoz.

Az is elhangzott, hogy érdemes a proeconomicaalapitvany.ro honlapon megnézni a tavalyi pályázati felhívást, amely alapján lehet készülni az ideire. Az esemény végén a jelenlevők feltették kérdéseiket, amely mentén hasznos beszélgetés alakult ki.