A Hargita Megyei Növényvédelmi Hivatal (Oficiul Fitosanitar Harghita) közzétette a 46/17.10.2023. számú növényvédelmi előrejelzését, amely a rágcsálók kártevők ellen hívja fel a gazdák figyelmét.

A száraz őszi időjárás igencsak kedvez a rágcsáló kártevők szaporodásának. A mezei pocok (Microtus arvalis), a közönséges vízipocok (Arvicola terrestris), a vándorpatkány (Rattus norvegicus) és a házi egér (Mus musculus) súlyos veszteségeket okozhatnak a szántóföldi kultúrákban, a gyümölcsösökben és a raktárakban egyaránt.

A rágcsálótámadás megelőzése és a rágcsálók elleni védekezés érdekében ajánlott mérgezett csalétkeket elhelyezni az érintett területeken. Erre ajánlott az alábbi rágcsálóirtó készítményt használni:

ARVALIN (2,5% cink-foszfid), 5 szem/aktív járat adagolással.

Az Arvalin egy cink-foszfid alapú rágcsálóirtó szer, amely használatra kész csaliként (a hatóanyaggal bevont gabonaszemek) kerül forgalomba és a rágcsáló kártevők elleni védekezésben nagyfokú hatékonyságot mutat. A cink-foszfid talajnedvesség hatására gázasodik és mivel nehezebb a fajsúlya a levegőnél, ezért a járatokban lefelé húzódik. A rágcsálók a csalétket lenyelik, amely kölcsönhatásba lép a gyomorsavval és így perceken belül a pusztulásukat okozza.

Bodó Szabolcs