A tavasz közeledtével egyre inkább aktuálissá válik a télvégi lemosó permetezés időzítése és elvégzése a gyümölcsfákon.

A tenyészidőszakban megjelenő károsítók, így a kórokozó gombák, baktériumok, és persze az állati kártevők télen is jelen vannak az ültetvényeinkben. Ezeknek a károsítóknak a számát a későbbi kártételük elkerülése érdekében célszerű minél kisebbre csökkenteni már kora tavasszal. Amennyiben ez sikerül, úgy tiszta lappal vághatunk neki a vegetációs időszaknak és később nagyobb esélyünk lesz megakadályozni a kórokozók és kártevők terjedését.

Ennek érdekében tél végén, kora tavasszal a február végi, márciusi fagyok után, a fák nedvkeringésének beindulásakor és a rügypattanás előtt ajánlott egy megelőző kezelést, egy úgynevezett télvégi lemosó permetezést végezni a gyümölcsfákon. A télvégi lemosó permetezés, tehát, ahogy a neve is jelzi, télen, a fák nyugalmi állapotában végzett növényvédelmi beavatkozás. Célja, hogy a fán, annak kérgén, a kéreg repedéseiben áttelelő károsítókat hatástalanítsa, megölje, megszakítsa azok életciklusát, ezzel a tavaszi fertőzést csökkentse.

Ami a kórokozókat illeti, a gyümölcsfák legfontosabb betegségeink, mint a ventúriás varasodás (Venturia inaequalis, Venturia pirina), a tűzelhalás (Erwinia amylovora), a monilíniás betegségek (Monilinia fructigena, Monilinia laxa) a sztigmiás levéllyukacsosodás (Stigmia carpophila) és az almalisztharmat (Podosphaera leucotricha) megelőzése érdekében elsősorban réz hatóanyagú növényvédő szerekkel lehet védekezni. Erre ajánlott az alábbi készítmények valamelyikét használni:

COPRANTOL DUO 2,5-3,9 kg/ha dózisban

AIRONE SC 2,5-4 l/ha dózisban

CHAMP 77 WG/COPPERMAX 2 kg/ha dózisban (0,2%-os koncentráció)

-TRIUMF 40 WG 2-2,5 kg/ha dózisban

Ha előző évben a fákon lisztharmat jelei mutatkoztak, ajánlott az alábbi készítmény használata:

-THIOVIT JET 80 WG 5-8 kg/ha dózisban

A kórokozók elleni kezeléssel egyidőben érdemes az állati kártevők, azok közül is különösen a kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus) ellen védekezni. A kártevőt arról lehet felismerni, hogy a fák ágain apró, 1-2 mm átmérőjű, szürkésbarna színű ún. pajzsok találhatók, ezek alatt húzódnak meg a citromsárga (nőstény) és narancssárga (hím) színű tetvek. Kora tavasszal, rügyfakadás előtt az áttelelő lárvák aktívvá válnak és elkezdik az ágak kérgét szívogatni. Később, nyár elején a szívogatásukkal a leveleket és a gyümölcsöket is megtámadják, amelyeken ennek következtében piros foltok („lázfoltok”) képződnek. A megtámadott fák növekedésükben visszamaradnak, csökken és szakaszossá válik a termésképzés, ezt pedig az egyes ágak, majd pedig az egész fa kipusztulása követi.

Mit tehetünk a kaliforniai pajzstetű ellen? - Agrofórum Online

A kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus) kárképe a gyümölcsfák ágain

A kaliforniai pajzstetű elleni védekezésre ajánlott az alábbi készítmények valamelyikét használni:

MOSPILAN 20 SG 0,45 kg/ha dózisban

JUVINAL 10 EC 0,1%-os koncentrációban

-MOVENTO 100 SC 1,875 l/ha dózisban

A kezelést 5 ºC feletti léghőmérsékleten kell elvégezni, olyankor, amikor a fakéreg száraz és az éjszakai hőmérsékleti értékek nem esnek 0 ºC alá.

Abban az esetben, ha a kezeléshez növényi olaj hatóanyagú növényvédő szereket használunk, akkor a kezelést 2-3 héttel később kell elvégezni, mint a réz vagy egyéb hatóanyagú készítményekkel való kezeléseket.

Bodó Szabolcs