Csíkszentmárton Község Önkormányzata a Prefektusi Hivatal által küldött átirat értelmében felhívja a lakósság figyelmét a koronavírus terjedésére, és az azzal kapcsolatos tíz legfontosabb tudnivalóra.

  1. Fontos a minél többszöri kézmosás, amely lehetőleg tartson 20 másodpercig vízzel és szappannal, ezek hiányában 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő is használható.
  2. Lehetőségeik szerint, igyekezzenek kerülni a kapcsolatot azon személyekkel, akik felső légúti megbetegedésben szenvednek. Legkevesebb egy méter távolságot tartsanak főként a lázas, tüsszögő, köhögő személyektől.
  3. Amennyiben lehet, kezükkel ne érjenek a szájukhoz, az orrukhoz, illetve a szemeikhez, ugyanis a vírus ezen testrészeinken át is bejuthat a szervezetünkbe. A kezünkön ugyanis hordozhatjuk a vírust.
  4. Takarják el a szájukat és az orrukat, amikor köhögnek vagy tüsszögnek, elkerülve ezzel a vírus esetleges továbbadását.
  5. Ne szedjenek gyógyszereket, antibiotikumot orvosi jóváhagyás nélkül. Egyelőre ugyanis nem bizonyított, hogy gyógyszerekkel megelőzhető lenne a megbetegedés, ugyanakkor az antibiotikumok a baktériumok ellen hatnak nem a vírusok ellen.
  6. Minden felületet igyekezzünk klórt, illetve alkoholt tartalmazó szerekkel tisztítani. A koronavírust a klór-, fehérítő-, oldószer-, kloroform- és etanol-tartalmú szerek pusztítják el.
  7. Kizárólag abban az esetben használjanak egészségügyi maszkot, amennyiben úgy gondolják, hogy elkaphatták a koronavírust, vagy olyan személy felügyeletét kell biztosítaniuk, aki vélhetően az új vírusos megbetegedésben szenved.
  8. A Kínában készített termékekről (Made in China), valamint az onnan rendelt csomagokról nem kapható el a koronavírus, az ugyanis csak rövid ideig marad életképes a tárgyak felületén.
  9. Amennyiben nemrég tértek haza egy kínai útról, vagy azon országok egyikéből, amelyben már karantént rendeltek el, vagy olyan személlyel érintkeztek, akire ez érvényes, kevesebb mint 14 napon belül pedig köhögni, tüsszögni kezdenek, légzési nehézségeik, valamint ízületi fájdalmaik vannak, hívják a 112-es segélyhívó számot.
  10. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a házi kedvencek hordozhatják a koronavírust.