Tilos a tarló, a cserjék és a növényi hulladékok égetése a környezetvédelem hatóság engedélye és az önkéntes tűzoltó-alakulatok értesítése nélkül – hívja fel az érintett gazdák figyelmét a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége átiratában.

Mint arról beszámoltak, a növényi hulladék, avar égetése csak a vonatkozó jogszabályok betartása és a szükséges engedélyek birtokában lehetséges. Amennyiben egy földbirtokos megkapta a hatósági engedélyt, úgy a következő feltételeknek kell eleget tennie az égetést: egyrészt csak szélcsendben gyújthatják meg a száraz aljnövényzetet, amelyet legtöbb 10 hektáros elválasztott területen lehet égetni, az égetési területet pedig el kell szigetelni egyebek mellett az utaktól, szomszédos mezőgazdasági területektől, épületektől. Csak napközben lehet meggyújtani az avart, amelyet az égetés végéig figyelemmel kell kísérni, és fel kell készülni az esetleges oltásra. A lejtős területek esetében a magasabb részeken kell indítani az égetést. Tilos ugyanakkor az aljnövényzet, növényi hulladékok és az avar égetése kánikulában, illetve szárazság idején.

Míg a portákon, gazdaságokon belüli égetéshez nem, addig minden más területen a száraz aljnövényzet meggyújtása csak a tűzgyújtási engedély megszerzése után lehetséges. Ezeket az engedélyeket a helyi polgármester jóváhagyásával a helyi katasztrófavédelmi parancsnok bocsátja ki. A fenti előírásokat megszegők a vonatkozó jogszabályok értelmében 1000-2500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók.