Annyi hulladék után fizetni az elszállításért, amennyit valóban „termel” egy család – ez az egyik célja a 2018-ból származó 74-es számú sürgősségi kormányrendeletnek. Mindeddig ugyanis személy/hónapra szabták meg a díjakat, tehát bármennyi hulladékot is termelt egy egyén, azt a hulladékelszállítónak össze kellett gyűjtenie – ismertette kérdésünkre Pál Tamás. Az Eco-Csík Kft. térségi hulladékgazdálkodási vállalat vezetője hozzátette, a hatályos jogszabály révén azonban idéntől a személyek aszerint fizetik az elszállítást, hogy mennyi szemetet raknak ki a kapujuk elé, és amennyiben a leszerződött mennyiség fölötti a hulladék, azért plusz díjat kell fizetniük.

A hulladékgazdálkodási vállalat a jogszabály előírása mentén határozta meg az elszállítási értékeket idéntől, ennek értelmében Csíkszentmártonon egy fő az 50 literes szemetes után 8,15 lejt, a két fős család a 80 literes kuka szemétért 16,31 lejt, a háromfős háztartás a 120 literes szemetes után 24,46 lejt, a négyfős család a 150 literes kuka szemétért 32,61 lejt, az ötfős vagy népesebb háztartások a 240 literes kuka után 40,76 lejt kell fizessenek. Idéntől csak az említett mennyiségeket szállítja el a cég a porták elől, akik pedig meghaladják a megszabott litert, azoknak meg kell vásárolniuk egy plusz 200 literes műanyag zsákot, aminek a 38,20 lejes árában benne van az elszállítás értéke is.

Mint megtudtuk, a törvény szorgalmazza a szelektív hulladékgyűjtést is, kötelezővé tette ugyanis, hogy az emberek külön gyűjtsék a háztartási-, az újrahasznosítható- és a biológiailag lebomló hulladékot. Ennek értelmében pedig a vegyesen gyűjtött hulladékot nem szállítják el – mutatott rá az intézményvezető. Megjegyezte, szigorúak a szabályok, de mivel az előírások szerint jelenleg a hulladék 38 százalékát újra kellene hasznosítani, szükségesek ezek a megszorítások. Érdeklődésünkre Pál Tamás azt is elmondta, hogy jelenleg mindössze 25-30 százalékos az újrahasznosítási arány – a zöld-, az építkezési- és az újrahasznosítható hulladékokat is beleértve – az Eco-Csík városi elszállítási területein, vidéken pedig még ennél is alacsonyabb.