Hektáronként 100 eurós közvetlen támogatást kapnak az őszigabona-termesztők a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA).

A plusz támogatást az Ukrajnában zajló háború negatív gazdasági következményeinek ellensúlyozására biztosítják a gazdáknak.

Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatalának Mezőgazdasági Irodája felhívja azon helyi gazdák figyelmét, akik a tavalyi, 2023-as évben legalább 1 hektáron termesztettek őszi vetésű, tehát 2022 őszén vetett gabonaféléket és még nem igényelték az említett 100 euró/ha-os támogatást, március 8-ig még megtehetik ezt az APIA helyi kirendeltségénél, ahol mindössze egy egyszerű kérelmet kell kitölteniük, semmilyen rendkívüli követelménynek nem kell megfelelniük. Ha esetleg megváltozott a bankszámlájuk, akkor egy bankszámla-igazolást kell csak mellékelniük a kérelemhez.

Nyolc őszi vetésű növény termesztésére igényelhető egyébként ez a plusz támogatás: őszi búzára, őszi árpára, őszi tritikáléra, őszi zabra, őszi durumbúzára, őszi rozsra, őszi sörárpára és repcére. Ezek közül községünkben elsősorban az őszi búza és az őszi tritikálé termesztése az elterjedt.

A 100 eurós hektáronkénti támogatásokat az állami költségvetésből folyósítják a gazdáknak a mezőgazdasági minisztérium költségvetésén keresztül, a juttatások összegét 4,9334 lej/euró árfolyamon számítják ki. A vonatkozó szabályozás értelmében a támogatást legkésőbb június 30-ig megkapják a jogosultak.