Nem mindennapi élményben volt része 15 csíkszentmártoni néptáncosnak: június 27-étől július 6-áig ugyanis lengyelországi turnén vettek részt.

A helyi Labdarózsa Néptánccsoport 15 táncosa 10 napig turnézott Lengyelországban, ahol nyolc helyszínen kilenc fellépésük volt – számolt be érdeklődésünkre András Tibor. A helyi tánccsoport egyik vezetője, a lengyelországi út szervezője arra is kitért, hogy egy kolozsvári kapcsolatának köszönhető tulajdonképpen az utazás. Személyesen ismeri ugyanis a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes – amely idén 21-szerre szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót – vezetőjét, akik évente olyan sok meghívást kapnak, hogy nem tudnak mindegyiknek eleget tenni, így a lehetőségeket rendszerint felajánlják kevésbé ismert tánccsoportoknak.  Idén a lengyelországi utazási lehetőséget adták át a szentmártoniaknak, akik az 1300 kilométert két mikrobusszal 24 óra alatt tették meg, hogy részt vegyenek egy nemzetközi folklór fesztiválon, amelyen a székelyföldi csapat mellett ukrán, moldáviai román, litván, szlovák, szerb, albán és lengyel néptáncegyüttesek is felléptek.

A 14-16 éves fiatalokat Legnicában szállásolták és étkeztették, onnan utaztak tovább naponta egy 150 kilométeres körzetben. Felléptek Swidnicában, Lisiecben, Namislowban és Olesnicán, Gromadkán, Wolówban és Rudnán, illetve a „hab a tortán” a legnicai szereplés volt. A fellépéseiken a felcsíki és sóvidéki táncokat mutatták be a közönségnek – tájékoztatott az oktató. Hozzátette, a táncolás mellett azért kikapcsolódásra is volt lehetőségük a fiataloknak, egyik nap élményfürdőbe látogattak el, és integrációs bulit is tartottak, ahol a vendégcsapatok és a helyiek is összebarátkozhattak. Mint kiderült nyelvi nehézségeik ugyan akadtak – az angol nyelvtudás mindkét részről hagyott kívánnivalót maga után –, de ennek ellenére nem voltak kommunikációs problémáik, megértették magukat egymással.

András Tibor kiemelte, a szentmártoni fiatalok példásan viselkedtek, a megegyezett időpontokban a megbeszélt helyeken voltak, nem rendetlenkedtek, nem kellett fegyelmezni őket. Mosolyogva azt is megjegyezte, ezzel a csapattal bárhova elmenne.