Jelenleg huszonhat igazolt játékosa van községünk focicsapatának, az Alcsík Sportegyesületnek, de új lelkes fiatal játékosok előtt mindig nyitva áll a kapujuk.  A csapat történetéről, tevékenységéről László Antallal, a csapat adminisztrátorával beszélgettünk.

Csíkszentmártonon már a ’70-es években is működött futballcsapat, mely akkor a Csíkszentmártoni Vörös Meteor nevet viselte. Annak főtámogatója az akkori kollektív volt – számolt be érdeklődésünkre László Antal alpolgármester. A jelenlegi Csíkszentmártoni Alcsík Sportegyesület csapatfelelőse hozzátette, később, 2002-ben egy fiatal generáció bejegyeztette a Szentmártoni Meteor Sportegyesületet, amelynek színeiben egészen 2014-ig rúgták a bőrt a helyi fiatalok. Közben 2012-ben, az alcsíki fiatal sporttehetségek nevelése és profi klubok felé irányítása céljával létrehozták az Alcsík Sportegyesületet, amelynek fenntartásával másfél évig kínlódtak az alapítók, végül be kellett látniuk, hogy kellő anyagi forrás hiányában nem kivitelezhető elképzelésük. Mivel a gyermeksportolók edzése abbamaradt, 2014-ben a meglévő sportegyesülethez igazoltak a felnőtt játékosok, akik azóta a Csík-körzeti V. ligában bizonyítanak.

Jelenleg 26 igazolt játékosa van a sportegyesületnek. Amiatt szükséges ez a nagyszámú keret, mivel 7-8 személy külföldön is vállal munkát, így változó, hogy kik, mikor tartózkodnak itthon. Elsősorban helyi fiatalok játszanak a csapatban, fontosnak tartják ugyanis, hogy ne légiósok legyenek többségben, még ha ez az eredményeken is meglátszik néha. Edzéseket a csapat heti kétszer tart, kedden és pénteken, az esti órákban a helyi műgyepes focipályán villanyfénynél – tájékoztatott László Antal. Megjegyezte, nagy öröm számukra, hogy olyan játékosaik is vannak – mint Rácz Attila, Tankó Tamás, Bodó Alpár, Keresztes Szilamér, György-Tamás Szabolcs –, akik a valamikori ifjúsági csapatból nőttek bele a felnőtt csapatba.

Azt is megtudtuk, hogy Alcsík egyik legjobb sportbázisa áll a focisok rendelkezésére, minden edzést, meccset előkészített pályán játszhatnak le, tiszta öltözők, zuhanyzók állnak rendelkezésükre, mezeik mosását is szervezetten oldják meg, senkinek nem kell otthon fáradnia azzal. Felszerelésben sem szűkölködnek a nagyvonalú támogatóik révén, több rend mez áll a rendelkezésükre, a klub színe a kék-fekete, de játszani rendszerint narancssárgában szoktak. Mindemellett télen heti egyszer a csíkszentkirályi tornateremben edzenek, illetve lehetőségük van erőnléti edzéseket végezni, a helyi sportbázisban kialakított edzőteremben.

Céljuk egyrészt a csapatépítés, hogy minél több helybéli, illetve Szentmártonon iskolába járó fiatal csatlakozzon a csapatukhoz, ahol megtapasztalhatják, hogy milyen is egy közösség tagjának lenni. Éppen ezért folyamatosan várják azon ifjak jelentkezését, akik késztetést éreznek a futballozásra. Ami az eredményeikre vonatkozik, szeretnének legalább a bajnokság középmezőnyében végezni, amely meglátásuk szerint elérhető cél.

A csapat munkáját rendszerint támogatja a Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatal, a Burgabotek Mezőgazdasági Társulás, az Aklos Közbirtokosság, Ferencz Attila, Pál Jenő, Kész Ervin, a Bocskor Pékség, illetve több helybéli magánszemély is. Emellett a csapat orvosa Bálint Erika és György Zsolt aktív játékos is sokat tesz a focicsapatért. Korábbi eredményeikről az illetékes elmondta, a 2016-2017-es idényben a bajnokság harmadik helyén végeztek, tavaly pedig az ötödik helyen.