Csíkszentmárton Csíkszeredától 15 km-re délkeletre fekszik, összenőve Csíkcsekefalvával. 1850-től hosszú ideig járási székhely volt, a trianoni békeszerződésig Csík vármegye kászonalcsíki járásához tartozott.

Csíkszentmártonon többnyire áthaladnak az utazók, pedig alcsík egyik, műemlékekben és történelmi hagyatékban leginkább bővelkedő településének számít, ahol a múlt együtt él a jelennel.

A faluban megtalálható a 15. századi, gótikus stílusban épült, majd a barokk jegyek szerint újjáépített templom, de a modern műgyepes focipálya is. A település vezetősége nagy hangsúlyt helyez a régi épületek felújítására, és arra is figyel, hogy a lakatlan építményekbe élet költözzön, a kihasználatlan felületek új funkciót kapjanak.
Pontosan ez történt a néhai fegyházzal is a falu központjában: új köntösbe öltöztették és könyvtárt, sőt, kiállító felületet is létesítettek benne. Hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, beüzemelték a Biblionet nevű pályázaton nyert számítógépeket és egy kellemes hangulatú padlásszobát is kialakítottak, ahol állandó tárlattal tisztelegnek a település egyik büszkesége, a néhai kántor előtt.
Gergely András – polgármester, Csíkszentmárton
Hogy mennyire pezseg a település ma, azt leginkább a multifunkcionális sportközpont bizonyítja, amelyet szintén egy valamikor lepusztult, mára gyönyörűen felújított épületben alakítottak ki. A központ otthont ad a küzdősportok művelőinek, de a testépítés iránt érdeklődőket is kiszolgálja.

Bővebben az erdely.ma honlapon

Scroll Up