A rendszeres és következetes edzéseknek, illetve a jó vérvonalú kutyák beszerzésének eredményeként Both László és fia Sebestyén élen járnak a kutyafogathajtásban. A sportágról, a versenyzésről kérdeztük az apát.

A kutyafogathajtás egy nagyon szerteágazó sportág, s habár sokan képzelik azt, hogy csupán egy falka kutya és végtelen hómezők kellenek hozzá, ez annál összetettebb – mutatott rá kérdésünkre a csíkszentmártoni Both László. A kutyafogathajtással is foglalkozó férfi hozzátette, a teljesítendő távok alapján beszélhetünk hosszútávú – több száz kilométeres –, középtávú és sprintversenyekről – 5-7 kilométer. Ez utóbbi versenyszámainak van havas és kerekes változata is, s ezekben versenyzik rendszerint Both László és fia Sebestyén. A sprintversenyekben a befogott kutyák száma alapján A és D közötti besorolást kapnak a résztvevők, az A a nyolckutyás, a D a kétkutyás fogatokat jelöli. Ugyanakkor különböző számokban lehet rajthoz állni, mint a bikejöring, a scooter és futás. A versenyszámokban mindemellett fajtiszta és nem fajtiszta kutyákkal is lehet indulni, külön-külön csoportban. A szentmártoni csapat fajtiszta huskykkal áll a rajthoz.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan került kapcsolatba ezzel a sportággal, Both László elmondta, talán a gyermekkorában olvasott és általa nagyon kedvelt Jack London könyveknek lehet köze hozzá, hisz azóta vonzotta ez a sportág. Majd 1997-ben vásárolt két huskyt, azzal a céllal, hogy majd csatlakozik egy szervezethez, vesz megfelelő felszerelést, és csinálhatja azt, amit nagyon szeret. Hamar kiderült viszont, hogy egész Romániában nincs kutyafogathajtással foglalkozó szervezet, sem felszerelések gyártását végző cég. Emiatt felkeresett olyan embereket, akik északi kutyákat tartottak, és így 2000-ben bejegyeztettek egy szakegyesületet. A felszerelést – hámokat, szánt – magának készítette el, s mivel többen kérték arra, hogy nekik is vitelezze ki ezeket az eszközöket, beletanult, sőt egy ideje ebből is él. Emellett mivel a kettős állampolgárság lehetővé tette, hogy magyarországi szövetségbe lépjenek be, jelenleg magyar színekben versenyeznek.

Korábban, mikor még ő volt a musher – azaz a hajtó – akkor hatos fogatokkal indult versenyeken, így legalább tíz kutyát kellett tartania, de volt arra is példa, hogy húsz kutyája volt. Amióta a fia a musher, csak a kétkutyás versenyszámokban indulnak, így a kutyaállományt csökkentettek, ugyanakkor a vérvonalat javították, ez látszik is az eredményeiken – avatott be Both László. Meglátása szerint az eredményesség ugyanis 80 százalékban a kutyán múlik, de amellé kell a megfelelő nevelés, edzésterv is, mert egy jó vérvonalú kutyát is el lehet rontani. Elengedhetetlen ugyanakkor az emberi tényező is: a mushernek felkészültnek kell lennie, nemcsak kutyás, hanem egyéb erőnléti edzéseket is kell végeznie, és meg kell tudnia találni a közös hangot a kutyáival. Tulajdonképpen azon múlik minden, hogy ezeket a tényezőket megfelelően össze tudják-e hangolni.

Az edzésekkel kapcsolatban megtudtuk már augusztustól kezdődik az idényre való felkészülés, egészen decemberig akár hetente ötször is edzenek a kutyákkal, a havas versenyek beálltakor viszont csökkentik az edzések gyakoriságát heti kettőre – akkora már jó kondiba kerülnek a kutyák, s emiatt inkább hagyják kiéhezni a mozgásra az állatokat. Az edzéseket a versenypályák ismeretében alakítják, amelyek a be- és kipakolással együtt mintegy két órát ölelnek fel, de közben a versenyekre való utazást is szokják a kutyák.

A klasszikus kutyafogathajtás egy életforma, tehát csak annak ajánlott, aki tényleg elhivatott, de az egykutyás sportokat – úgy a biciklis, mint szaladó és a scooter versenyszámokat – mindenkinek meri ajánlani Both László. Ehhez nem szükséges szánhúzó kutyát tartani, bármilyen fajta megfelelő, amivel szívesen tölti együtt az időt gazdája. Ebben az esetben a felszerelések sem kerülnek olyan sokba, hogy bárki nem engedhetné meg magának. Persze ezeket a sportokat sem föltétlen kell versenyszerűen űzni, lehet a kutyával való együttmozgás öröme végett is gyakorolni.

 

Eredményeik a 2o18–2o19-es idényben

 Időpont Verseny  Helyszín  Kategória  Helyezés
2o18. szept. 21-23. 23. International Sleddog Weekend Szántódpuszta,

Magyarország

Bikejöring

2 FCI kutyával

I.
2o18. okt.

13-14.

7. Szigetköz Vének

International Cart Race

Vének,

Magyarország

Bikejöring

2 FCI kutyával

I.

 

2o18. nov.

8-11.

FISTC dryland Európa Bajnokság Abertamy,

Csehország

Bikejöring

2 FCI kutyával

II.
2o18. dec.

8-9.

Mikulás Kupa Ballószög,

Magyarország

Bikejöring

2 FCI kutyával

I.

 

2o19. jan.

19-2o.

V. Délhegy Kupa Gyergyócsomafalva,

Románia

D1 szán I.

 

2o19. jan.

26-27.

Drumul Romanilor 3.o Báránykő,

Románia

D1 szán II.
2o19. febr.

2-3.

VII. Tusnádfürdő Kupa Tusnádfürdő,

Románia

D1 szán I.