Nőtt a hulladékelszállítás díja az előző évhez képest, ahogyan a nem teljesített újrahasznosítási arány miatt befizetendő pótilleték értéke is. Közösségi érdek, hogy jobban figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre.

 

A hulladék volumenének a csökkentésére, illetve az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtésére vonatkozó uniós vállalásnak megfelelően 2020 végéig 50 százalékosra kell növelni a szelektív hulladékgyűjtés arányát Romániában. Ez viszont nem lesz könnyű, ugyanis a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi jelentése szerint az újrahasznosítás mértéke jelenleg mindössze 8,5 százalékos Hargita megyében.

Községünkben sem sokkal fényesebb a helyzet, tavaly ugyanis 450 tonna háztáji hulladékot szállított el az Eco-Csík Hulladékgazdálkodási Vállalat, és mindössze 50 tonna szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék került a zsákokba – vagyis a teljes hulladékmennyiség mintegy 10 százaléka. Mivel a település nem tett eleget 2019-ben az uniós vállalásnak, ezért az önkormányzatnak 8283 lej pótilletéket kellett befizetnie. Mint tavaly beszámoltunk róla, a 2017-es évben nem teljesített újrahasznosítási arány miatt két éve 2828 lej, míg tavaly a 2018-as évi újrahasznosítási arány teljesítésének elmaradása miatt 6604 lej illetéket kellett fizetnie a községnek. Ha nem javul a leadott újrahasznosítható hulladék aránya, egyre nagyobb és nagyobb befizetendő illetékre lehet számítani.

Közösségi érdek, hogy a helyi költségvetésből minél kevesebb pénzt kelljen pótilleték befizetésére költeni, ugyanakkor csakis a lakosság hatékony hozzájárulásával lehet megvalósítani, hogy az 500 tonna hulladék fele szelektív legyen. Ezért újra felhívjuk minden helybéli figyelmét, hogy az újrahasznosítható hulladékot (műanyag, fém, papír, üveg) gyűjtsék külön az átlátszó műanyag zsákokba. Ezeket a zsákokat az elszállítást végző munkásoktól lehet igényelni ingyenesen minden hónap utolsó elszállítási napján, ugyanakkor már a helyi önkormányzattól is lehet kérni.

Növekedtek ugyanakkor az elszállítási díjak is, februártól az 50 literes szemetes után 9,54 lejt, a 80 literes kuka szemétért 19,08 lejt, a 120 literes szemetes után 28,62 lejt, a 150 literes kuka szemétért 38,17 lejt, míg a 240 literes kuka után 47,71 lejt kell fizetni. Akik meghaladják a szerződött mennyiséget, azoknak meg kell vásárolniuk egy plusz, 120 literes műanyag pótzsákot, aminek a 16,52 lejes árában benne van az elszállítás értéke is. Mostantól figyelnek azokra is, akik nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, azoknak pedig hozzávetőleg az említett díjak kétszeresét kell befizetniük az elszállításért. Tehát érdemes megnézni, hogy melyik szemetesbe mit dob bele az ember.

Községünkben idén a következő napokon szállítják el a szemetet: március 5.,19., április 2.,16., és 30., május 14., 28., június 11. és 25., július 9. és 23., augusztus 6. és 20., szeptember 3. és 17., október 1., 15. és 29., november 12. és 26., december 10. és 24.

Havonta megszabadulhat a lomoktól

Az Eco-Csík Kft. által februártól lehetőség nyílt a nagyméretű hulladékok és az újrahasznosítható hulladékok ingyenes, szervezett leadására. Ezentúl minden hónap első hétfőjén 8–15 óra között a cég székhelyén (Csíkszereda, Akác utca 1. szám) átveszik azokat a hulladékokat, amelyeket rendszerint csak lomtalanítási akciók alkalmával gyűjtenek be (bútorok, matracok stb.). Átveszik ugyanakkor a szelektíven gyűjtött műanyagot, fémet, papírt és kartont, valamint a csomagolóanyagnak minősülő üveget is (ásványvizes, üdítős, alkoholos üvegek, babaételes üvegek, parfümös üvegek). Azonban nem veszik át a zöld hulladékot, építkezésből származó hulladékot és veszélyes hulladékot sem! A leadott hulladékot típus és mennyiség szerint nyilvántartásba veszik. A leadáshoz szükséges a személyi igazolvány (vagy másolatának) felmutatása.