Lehet már nevezni a komposztálás népszerűsítését célzó Csíki komposztáló szépségversenyre.

Rendhagyó ötlettel próbálja a komposztálás fontosságára felhívni a figyelmet a Határátlépők Egyesület és a Sasfészek Kézműves Udvar: komposztláda szépségversenyt szerveztek az október 15. és november 15. közötti időszakra. Akik ezt a környezetkímélő módszert alkalmazzák háztartásukban, azok a verseny révén megmutathatják komposztládájukat, ötleteket adva, másokat biztatva a komposztálásra. A regisztrációs űrlap kitöltésével és a komposztálóról készült három fénykép beküldésével bárki indulhat a megmérettetésen.

Az említett időszakban beérkező nevezéseket november 15-én osztják meg, amelyekre a szavazatokat november végéig fogadják. Azok alapján december elsején hirdetnek eredményt – online –, illetve osztják ki a legszebb komposztálókért járó értékes díjakat. Aki kedvet kapott – legyen az magánszemély, cég, önkormányzat, intézmények, társasházak –, az kerti és gilisztakomposzttal is nevezhet. A jelentkezési űrlap az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/…/1yD7by57V0B2nFM40qDLMs4r…/edit. A komposztálókról készült legkevesebb három fotót a hataratlepok@gmail.com címre várják. További részletek a Csíkszentmárton-rendezvények Facebook-oldalon is megosztott eseményre kattintva érhetők el.

A komposztálásról

Komposztnak nevezzük a komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. Komposztálással csökkenteni lehet a termelt hulladékot; a kerti és konyhai hulladékot vissza lehet juttatni a természetbe; csökkenteni lehet a légszennyezést azáltal, hogy a kerti hulladékot és avart nem égetik el; környezettudatosságra lehet nevelni. A komposzttal termékenyebbé lehet tenni a talajt, a növények egészségesebbek lehetnek; költséget lehet csökkenteni (nem kell virágföldet vásárolni).