Az önkéntes tűzoltóknak szervezett körzeti versenyen első, míg a megyei szakaszon második helyen végzett a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat.

A helyi önkéntes tűzoltók nem csak az éles bevetéseken, hanem a versenyeken is bizonyították rátermettségüket június közepén. Június 13-án ugyanis Csíkszentkirályon szervezték meg a Csík-körzeti önkéntes tűzoltóversenyt. Mint Gergely Attila, a helyi katasztrófavédelmi parancsnok felelős érdeklődésünkre elmondta, kilenc csapattal három feladatban mérték össze tudásukat tűzoltóink, amelyekben a legjobbnak bizonyultak. De nem csak összesítésben hozták el az első díjat, hanem egyéniben és stafétában is a szentmártoniak voltak a leggyorsabbak.

Azt is megtudtuk, hogy az ehhez hasonló versenyek megszervezését kormányhatározat szabályozza, így rendszerint ugyanazokat a feladatokat kell teljesíteniük az alakulatoknak. Az első feladatban egyénileg kell bizonyítaniuk a versenyzőknek, csapatonként legkevesebb hat személynek hibátlanul kell teljesítenie a pályát, de legtöbb nyolc tag próbálkozhat – mindezt természetesen a legrövidebb időn belül.  A 100 méter hosszú pályán a versenyzőknek át kell mászniuk egy két méter magas kerítésen, majd két tömlővel a kézben végig kell szaladniuk egy gerendán, elgurítani a tömlőket, azokat csatlakoztatni egy elosztóra, majd összekötni a sugárcsővel és beérni a célba.

Staféta a második feladat, amelyben négy tűzoltó vesz részt, a száz méteres pályákon az első versenyző egy házra mászik fel létrán, a másodiknak kerítésen kell átjutnia, a harmadiknak gerendán kell végigszaladni két tömlővel, azokat elosztóra csatlakoztatnia, valamint sugárcsőhöz, a negyediknek pedig egy benzin, gázolaj és víz keverékéből gyújtott tüzet kell eloltania poroltóval, illetve beérnie a célba.  A harmadik feladat neve a nagyszerelés, amely során hét tűzoltónak egy 100 méteres pályán kell összeszerelnie egy működőképes oltási vonalat.

Gergely Attila arra is rámutatott, hogy az esős időjárás miatt nem volt lehetőségük a korábbi évekhez hasonlóan kellő edzést tartani (másfél-két hónappal a verseny előtt minden héten szoktak készülni) a verseny előtt, hiszen az edzőpálya nem volt biztonságos. Emiatt is nevezte dicséretesnek és kiemelkedőnek a teljesítményüket. Hozzátette azt is, hogy a versenyző önkéntesek többsége mindössze 1-2 éve tagja az alakulatnak, tanulékonyságuk miatt is büszkék rájuk.

Június 14-én megszervezték az önkéntes tűzoltó-alakulatok megyei versenyét is, amelyen a Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszéki nyertesek mérettettek meg. A munkahelyi teendők miatt a körzeti versenyen résztvevő önkéntesek mintegy fele tudott részt venni a megyei versenyen, emiatt a „veteránok” közül páran bevállalták a versenyzést. A már említett három feladatban szintén remekelt a szentmártoni csapat, de teljesítményük ezúttal a második helyre volt elég. Az első helyen Szentegyháza, a harmadik helyen pedig Gyergyósalamás alakulatai végeztek.

Scroll Up