A következő hetekben kicserélhetők a szükségállapot alatt lejárt, de érvényben maradt hivatalos dokumentumok.

A hármas számú katonai rendelet határozott arról, hogy a szükségállapotban lejáró hivatalos iratok érvényben maradnak a szükségállapot ideje alatt, illetve az azt követő 90 napban, amikor is szükséges kicserélni azokat. Tehát mivel május 15-étől készenléti állapot váltotta a szükségállapotot, a lejárt dokumentumokat használó állampolgárok augusztus 12-éig újíthatják meg, cserélhetik ki azokat.

Mint ismeretes, a fent említett dokumentumok közé tartoznak a személyi igazolványok (beleértve az ideigleneseket is), az ideiglenes tartózkodási engedélyek (románul: flotant), a hajtási engedélyek, az ideiglenes forgalmi engedélyek, a hajtási jogosítványok és forgalmi engedélyt helyettesítő bizonylatok, valamint a gépjárművezetői engedélyek bejegyzéséhez, megszerzéséhez vagy cseréjéhez szükséges iratok.

Szintén augusztus 12-éig kell kicserélni a külföldi állampolgároknak kibocsájtott következő iratokat: tartózkodási engedélyek, kirendeltetési/alkalmazási jóváhagyásokat, visszatérési határozatokat, tartózkodási hely bejegyzési bizonylatait/tartózkodási kártyákat, a nemzetközi védelemben részesülő és a hontalan személyek számára kiállított úti okmányok, illetve a menedékkérők ideiglenes személyi iratai.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának személynyilvántartó közszolgálatánál újraindult a személyes ügyfélfogadás május 18-án, de változik az előjegyzés módja. A közszolgálat munkanapokon 9.00–13.00 és 14.00–18.00 óra között, szombaton pedig 9.00–13.00 óra között várja az állampolgárokat. Új időpontfoglalásra május 25-től van lehetőség: a Csíkszeredai Lakosságnyilvántartó Közszolgálathoz tartozó csíki községek és Tusnádfürdő város lakói az előjegyzést a lakhelyük szerinti polgármesteri hivatalon keresztül végzik, tehát a szentmártoniaknak a helyi önkormányzathoz kell jönniük időpontfoglalásért.