Június 15-éig nyújthatják be kérelmeiket a gazdák az egységes mezőgazdasági támogatások igénylésére a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA).

Mintegy két hetük maradt a mostanig kiváró gazdáknak, hogy leadják kérelmeiket a mezőgazdasági támogatások valamelyikére. Csíkszentmártonon az előző évek tapasztalata alapján mintegy háromszáz gazda él a lehetőséggel, hogy jövedelem kiegészítésként támogatást kérjen. A várt gazdák mintegy 90 százaléka már kikérte az igazolásokat – személyesen vagy telefonon –, a fennmaradt gazdálkodókat pedig minél hamarabb várják az önkormányzathoz – hívta fel a figyelmet Bálint Csaba.

Az önkormányzat gazdasági szaktanácsadója kiemelte, akikkel már telefonon előkészítették az igénylési ügycsomókat, de mindeddig nem keresték fel az önkormányzatot a papírok aláírása végett, azok mihamarabb jöjjenek. A véglegesítéshez nem szükséges előjegyzést kérni, de szükséges hozni a hiányzó aktákat (személyazonossági másolatot, folyószámla-kivonatot és az állatlétszámot igazoló aktát – kártyát vagy igazolást).

Továbbra is lehet kérni az illetékesek segítését az iratcsomók összeállításában, tehát aki mindeddig nem lépett, de szeretné igényelni a támogatásokat, annak mihamarabb ajánlott felkeresni a polgármesteri hivatalt, ebben az esetben is szükséges felmutatni a személyazonossági igazolványt, állatlétszámot igazoló aktát (állategészségügyi kártya vagy igazolás), folyószámla-kivonatot, bérelt földek esetében a bérleti szerződést, illetve amennyiben más településen is gazdálkodik az érintett, az illetékes önkormányzattól kért, területekre vonatkozó igazolást.