Három tanfolyamot is elindít a gazdák számára az ősz folyamán a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság. Támogatást igénylők, méhészkedők és állattenyésztők is élhetnek a képzési lehetőségekkel.

Azoknak a gazdáknak, akik igényeltek agrár-környezetgazdálkodási támogatást (M10, M11-es csomagokat) az APIA-tól, szükséges egy szakirányú diplomát is felmutatniuk a juttatások megszerzése érdekében. Ebben nyújt segítséget a mezőgazdasági igazgatóság október 5-9. közötti képzése, amelyet Hargita Megye Tanácsának épületében tartanak meg. A részvételi díj 150 lej.

Emellett akkre­ditált méhészképző tanfolyamot is indít az intézmény október 15. és 2021. április 15. között udvarhelyi és csíkszeredai osztályokkal. A tanfolyamot – a terítékre kerülő új atkakezelési, méhegészségügyi és méhészeti technológiák miatt – nemcsak kezdők, hanem gyakorlott méhészek számára is ajánlják. A tanfolyam II. fokozatú, 360 órás, 120 óra elméleti és 240 óra gyakorlati felkészítőt tartalmaz, a sikeresen vizsgázók pedig a munkaügyi hivatal által és uniós szinten is elismert diplomát vehetnek át.

A tanulni vágyó állattenyésztő gazdák akkreditált általános állattenyésztési tanfolyamon vehetnek részt október 15. és 2021. április 15. között. Ebben az esetben is a tanfolyam II. fokozatú, 360 órás, 120 óra elméleti és 240 óra gyakorlati felkészítőt tartalmaz, a sikeresen vizsgázók pedig a munkaügyi hivatal által és uniós szinten is elismert diplomát vehetnek át.

Az utóbbi két tanfolyamra való beiratkozáshoz szükséges a jelentkező személyazonossági igazolványának másolata/házassági levele, utolsó megszerzett diplomájának másolata, illetve a kitöltött típuskérés. Egy osztály indulásához legkevesebb húsz – 16 évesnél idősebb – személy jelentkezésére van szükség. A tandíj 400 lej, amely két részletben befizethető.

Jelentkezni, illetve további információkról érdeklődni Csíkszeredában a megyei önkormányzat épületében a II. emelet, 245-es irodájában lehet Szakáli Gézánál, vagy a 0723916864-es telefonszámon hívható.