Adventi koszorú készítés, ünnepélyes gyertyagyújtások, hajnali szentmisék, Mikulásjárás, karácsonyfa díszítés, ablakdíszítés és ablakvadászat, Mézeskalácsfalu kiállítás, Szeretetnap és karácsonyi vásár. Eseményekben gazdag, meghitt lelkülettel zajlott az adventi készülődés Szent Karácsony ünnepére Csíkszentmártonban.

Ünnepélyes gyertyagyújtások

Az Önkormányzat Képviselő-Testület és Schrádi Ilona közreműködésével a hagyományokhoz híven idén is elkészült és felállításra került az adventi koszorú községünk központi parkjában. Az ünnepélyes adventi gyertyagyújtásokat ezúttal is az adventi vasárnapok előestéjén, szombatonként tartották este 17:45 órai kezdettel. Advent első szombatján Kovács Zsolt plébános megáldotta az adventi koszorút, ezt követően pedig Szabó Tamás kántor úr vezetésével a Baka János egyházi kórustól hallhattunk szent énekeket. Advent második szombatján a Sánta Judit tanárnő vezetésével Tivai Nagy Imre Szakközépiskola V-VIII. osztályos diákjai, advent harmadik szombatján a III. osztályos diákok – Boér Gabriella és Kovács Éva tanítónénik vezetésével -, advent negyedik szombatján pedig Vágási Emese és Salló Hermina óvónénik vezetésével az óvodás gyerekek végezték az ünnepélyes gyertyagyújtást. Köszönjük mindenkinek, aki az egész adventi időszak alatt pozitívan állt e közösségi együttlét mellé.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Lovas fogaton érkező Mikulás, karácsonyfa díszítés

Idén is ellátogatott községünkbe a Mikulás, megajándékozni a csíkszentmártoni gyerekeket. December 5-én, este lovas fogaton, ajándékkal teli, nagy puttonnyal érkezett és járta körbe a községet, örömet szerezve így kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A varázslatos zsákjának tartalmát képző szaloncukorkákról az Önkormányzat Képviselő-Testület, az almákról pedig Szabó Imelda gondoskodott.

December 12-én községünk központi parkjában, december 22-én pedig a templomban is feldíszítették a karácsonyfákat, amelyeket. A karácsonyfát Fekete Kászoni Titusz és családja ajánlotta fel a községnek. A szállításban Bocskor Mihály és fia, Zsombor vállaltak segítséget.  A helyre állítást a Polgármesteri Hivatal és a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola karbantartói végezték. A templomi díszítésben részt vállaltak: Potyó Judit, Bodó Ágota, Sárkány József, Péter Gyula és Nagy Károly. Köszönjük szépen mindenkinek a segítséget!

Ablakdíszítés és ablakvadászat

Csíkszentmárton idén is bekapcsolódott azon települések sorába, ahol december 1. és 24. között minden este más és más család utcára néző ablaka öltözött ünnepi díszbe. Az ablakdíszítők egy adott napon – amelyre sorszámot kaptak – díszbe öltöztették az utcafrontra néző ablakukat úgy, hogy az adott nap száma is jól látható legyen. Ezt keresték meg és fényképezték le az ablakvadászok, majd a kidíszített ablakról elkészült fotót beküldték az önkormányzat munkatársainak, akik ezekből egy kollázst készítve szavazásra bocsájtották, hogy kié volt a legszebb díszbe öltözött ablak. A szavazatok több, mint felét begyűjtve Keresztes Rita szalonjáé lett a legszebb díszbe öltözött ablak községünk Élő Adventi Kalendáriumában.

Az ablakdíszítők névsora: Rácz Enikő, Salló Teréz és családja, Tankó Anna Rozália, Carlos Cafe & Pub, Nagy Emese és családja, Potyó Judit és családja, Nedelka Emőke és családja, Benke Mónika, Szávuly Szilvia, Bocskor Rita, Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, Sasfészek (Potyó Judit), Keresztes Z. István és családja, Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala, Sass Melinda, Bene üzlet, Keresztes Rita szalonja, Tankó Ildikó, Bocskor Éva, Szabó Melinda, Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, Tulit Vendéglő, Henike Divat és Antalffy János Művelődési Ház.

Ezúton is szeretnénk megköszönni nekik, hogy részt vettek községünk Élő Adventi Kalendáriumának készítésében. Külön köszönet illeti Tankó Anna Rozáliát, aki ablakvadászként is oroszlánrészt vállalt a projekt megvalósulásában.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Mézeskalácsfalu kiállítás

„Házba sütött szeretet” mottó alatt a Potyó Judit és Bodó Ágota vezette Falusi Kalandok civilszervezet Karácsony közeledtével idén is jótékonysági akciót szervezett, Mézeskalácsfalu kiállítás és árverés révén. A lelkes helyi családok közreműködésével összesen 28 csodaszép mézeskalács házikó készült el, továbbá – csakúgy, mint a tavaly – idén szintén megformázták a község templomát is. A beküldött és összegyűlt alkotásokból „varázsolódott” a Mézeskalácsfalu, amelyet december 13. és 17. között kiállításra került a helyi Művelődési Házban, ezt követően pedig a Szeretetnap keretében jótékony célú árverezésre bocsájtották.

Bodó Szabolcs

Nem érhető el leírás a fényképhez.