Március másodikától elindult az egységes mezőgazdasági támogatások igénylési időszaka, május 15-éig nyújthatók be a kérelmek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA).

Két és fél hónap áll a csíkszentmártoni mezőgazdálkodók rendelkezésére is, hogy benyújtsák idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA). Március másodikától május 15-éig lehet felkeresni az APIA kirendeltségeit ez ügyben. A helyi gazdáknak, ahogy az előző években, úgy idén is az önkormányzathoz kell fordulniuk a kérelmekhez szükséges igazolások igénylése miatt – ahol szükség esetén az igénylési aktacsomó összeállításában is segítséget nyújtanak az illetékesek.

Mint Bálint Csaba mezőgazdasági szakfelügyelő tisztázta, az eddigi gyakorlattól eltérően, akik idén igénybe vennék a szakemberek segítségét a kérelmek összeállításában, azoknak előzetesen időpontot kell kérniük. Ezt megtehetik akár személyesen – amennyiben van más tennivalójuk az önkormányzatnál –, vagy telefonon a 0266-332122-es telefonszámon. Mivel az APIA rendszere is először az egyszerűbb kérelmeket fogadja el, ezért először a kisebb gazdák jelentkezését várják, majd az összetettebb kérelmekkel rendelkező helybéliek is jelentkezhetnek.

Továbbra sincs jelentős változás sem az igényelhető támogatási formákban, sem az igényléssel kapcsolatban a korábbi évhez képest: az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók az APIA megyei székhelyén kell leadják igénylésüket, míg az 50 hektárnyi területnél kevesebbel rendelkezők a területi irodákban, az alcsíkiak például Csíkszentmártonban. A csak állattenyésztési juttatásokat igénylők szintén Csíkszeredában tudják benyújtani kérelmeiket.

A támogatási formákat illetően, továbbra is kérhető a területalapú alaptámogatás (SAPS), az újraosztott, zöldítési, fiatal gazdáknak, illetve kisgazdáknak szóló juttatás, továbbá igényelhető az országos kiegészítő, valamint az összekapcsolt támogatás úgy a növénytermesztők, mint az állattenyésztők által, de élhetnek az agrárkörnyezet-gazdálkodási, a biogazdák által kérhető, illetve a speciális és jelentősen hátrányos helyzetű természeti területekre járó támogatásokkal is az arra jogosultak.