Képzeljük el, hogy valóban létezik időutazás és egyetlen gombnyomással visszamehetünk az időben és megismerhetünk régi embereket, történeteket. Jelképes módon ez sikerült is Both Mária Magdolnának és Potyó Juditnak fényképeken, régi fotókon keresztül.

A PosTeleport falunéző projekt révén ugyanis Csíkszentmárton egykori lakói és szokásai tárulnak elénk a Facebook közösségi portálon. A fényképek, amelyek Both Mária Magdolna gyűjtményéből kerülnek kiválasztásra, többnyire a 20. század első felét idézik meg. Láthatunk például családi felvételeket, amelyeken együtt jelenik meg több generáció. Megfigyelhetünk katonaképeket, amelyeken elődeink tekintetéből hol a bizonytalanság, hol pedig a vakmerőség tükröződik. Különböző falusi eseményeket megjelenítő fényképeken (esküvők, egyházi ünnepek, perefernum-vivések, kalákák) a rokonág és a tízesek, valamint a közösség szoros kapcsolatát érzékelhetjük, miközben nyomon követhető az öltözködési stílusok változása is.

Both Mária Magdolna, a fényképek gyűjtője a Hargita Stúdiónak adott interjújában elmesélte a gyűjtés háttértörténetét: „A gyűjtést akkor kezdtem, amikor a Csekefalvi Közbirtokosságnál dolgoztam. Szó volt arról, hogy Menaságon is gyűjtenek régi fényképeket. Náluk ott volt szkenner gép és mivel mellém álltak, így én is elindultam gyűjteni Szentmártonon és Csekefalván is. Idővel rájöttem, hogy kell gyűjtsek. Tudtam, hogy nem tudok mindenkihez elmenni, ezért úgy gondoltam, hogy jobb volna, ha nem minden családhoz megyek el, ahol sok gyermek van, hanem inkább az ősi házakhoz, mert ott van az összes fénykép. Ezért is van olyan sok családi és lakodalmas kép a gyűjteményben, ami értékesebb. Amikor összegyűjtöttem az összeset, utána osztályoztam őket iskolai, színjátszói, székely ruhás, katonai, fogságos és egyházi képekre. Olyan jó érzés volt, hogy adott helyen képesek voltak még a falról is leszedni a képeket azért, hogy megörökítsék. Lényegében nekem mindenki azzal a tudattal adta a képeket, hogy ebből valamit csináljunk.”

Potyó Judit, a falunéző projekt ötletgazdája beszámolt arról, hogy honnan is jött az ötlet a régi fényképek digitális formában való megjelenítésére: „Az ötlet a mesteri dolgozatom írásakor jött, amikor kerestem a jelenlegi turisztikai trendeket, hogy mik érdeklik a turistákat és itt jött elő a digitalizáció is. Abból a rengeteg információból egy reggel arra ébredtem, hogy na megvan, mit lehetne csinálni Magdi néninek a gyűjtött fotóival. Ő mindig is mondta, hogy van neki ez a gyűjteménye, de nem volt meg az ötlet, hogy mit is lehetne azzal kezdeni. Könyvbe kiadni az egészet ugyanis lehetetlenség volna. Van egy paksaméta katalogizált adat a képekhez és minden fájl le van mentve digitálisan is. Nagyon sokan nézik, statisztikák szerint hét-nyolc országból is rákapcsolódtak az oldalra és nagyon nagy az aktivitás a posztok iránt. Érdekes egymásra találások is vannak a programon keresztül a rokonságok terén.”

A Facebookon való nézegetésük mellett a településen kalandozva QR kódok segítségével is elérhetővé válnak a felvételek. A projekt nevében szereplő Post szó a postaládára utal, amire rákerül egy QR kód, míg a Teleport az időutazást jelenti, melynek részese lehet az, aki a telefonját a kódra irányítja. A kód beolvasásával megjelennek a képernyőn az adott postaláda mögötti porta építőinek, régi lakóinak digitalizált fotói.

A projekt megvalósulását a Fuss NEKI Csík sporteseményre, futásra épülő adománygyűjtő program támogatta, amely a civil szervezetek közösségi kezdeményezéseit karolja fel és ezek megvalósulásához segít előteremteni a szükséges pénzalapot.