Csíkszentmárton Önkormányzata és a Szent Rita Nőegylet szervezésében a hagyományokhoz híven idén is köszöntöttük községünk szépkorú lakóit.

A jeles napon reggel 9 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal köszöntötte a kerek évfordulósokat az Antalffy János Művelődési Ház emeleti termében. 2023-ban összesen X falustársunk ünnepli 70., 80. vagy 90. születésnapját, akik közül 20-an vettek részt az október 22-én szervezett Idősek Napján. A köszöntés keretében először a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola diákjai kedveskedtek az időseknek, versekkel és énekszóval egyaránt.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki beszédében bíztató szavakat intézett a szépkorúak felé: „Hiszem azt, hogy az önök munkája kiteljesült. Most arra kérem önöket, hogy a felnövekvő nemzedéknek meséljenek, mondjanak, adjanak tanácsot, figyelmeztessék, hogy jó irányba haladjon ennek a közégnek a sorsa. Ott, ahol a tapasztaltakon, a szépkorúakon – akik megéltek jót és rosszat -, nincs figyelem, ott akár a felnövekvő nemzedék hirtelen felindulásból rengeteg rossz döntést hozhat.”

Ezután Birtalan Sándor polgármester is köszöntötte az időseket, aki beszédében kihangsúlyozta, nemcsak október 1-én, az Idősek Világnapján vagy a hozzá legközelebb álló alkalmas napon kellene megemlékezni a szépkorúakról: „A mindennapokban is be kell kopognunk önökhöz, akkor, amikor tanácsot kérünk, amikor megállunk ahhoz, hogy megkérdezzük önöket a hogyan továbbról, hiszen az önök élete, a 70, 80, 90 évnek a tapasztalata az, amiből nekünk erőt kell meríteni.”

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Ezután a kerek évfordulót ünneplő idősek szimbolikusan egy emléklapot és egy szál virágot kaptak, majd ezt követte 10 órától az ünnepi szentmise, amelyen Kovács Zsolt plébános Isten áldását kérte az idősekre. A szentmise után pedig a Szent Rita Nőegylet egy kis ünnepi ebédre hívott minden 65 év feletti csíkszentmártoni lakost a művelődési ház dísztermébe, ahol a jó hangulatot Szabó József és zenekara biztosította. A zsúfolásig megtelt díszteremben X idős személy volt jelen. Az ünnepség során külön köszöntöttük Imre István bácsit, aki épp aznap ünnepelte 99. születésnapját. Isten éltesse sokáig időseinket és adjon nekik erőt, kitartást a továbbiakban is!

Bodó Szabolcs

Nem érhető el leírás a fényképhez.