Idén ősszel először került megrendezésre az I. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó.

Az eseményen a Hargita megyei tűzoltóknak lehetőségük volt egy szakmai nappal összekötött ünneplésen találkozni, ismerkedni, együtt lenni társaikkal. A találkozót szeptember 16-án tartották Csíkszentsimonban, a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra udvarán, amelyen természetesen a csíkszentmártoni önkéntes tűzoltók is részt vettek.

A rendezvény a Hargita Megyei “Oltul” Sürgősségi Esetek Felügyelősége és a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében történt, Hargita Megye Tanácsa, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra támogatásával. Az esemény fő célja az volt, hogy egy olyan hagyományteremtő rendezvény jöjjön létre, amely a Hargita Megyei szakmabelieknek és az odalátogatóknak is egy emlékezetes nappá válik.

A találkozón részt vettek úgy a hivatásos, mind az önkéntes tűzoltók is. A Hargita megyei tűzoltóságokon kívül két szomszéd megyei tűzoltóság is meghívást kapott, Kovászna megyéből a kökösi, Maros megyéből pedig a szovátai tűzoltók személyében.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Az esemény a tűzoltó gépjárművek felvonulásával kezdődött, majd a megnyitó beszédek után a találkozó egyik jelképes pillanata következett, amikor egy feszítő baltára az összes tűzoltóság felhelyezett egy névvel ellátott lakatot, elkészítve ezáltal egy, az összetartozást szimbolizáló emléket. Ezután került sor a szakmai műhelygyakorlatokra, bemutatókra, amely során volt feszítő-vágó gyakorlat és magasból mentő gyakorlat, amelyet a Hargita Megyei “Oltul” Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) mutatott be, de az országos Sűrgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD), az országos Hegyimentő Szolgálat (Salvamont) és a Hargita Megyei Mentőszolgálat (SAJ)  közreműködésében gyakorlatot tartottak az elsősegélynyújtásról, az újraélesztést szimulálva pedig a defibrilátorok és légzőkészülékek használatáról is. A gyakorlati bemutatón képviseltette magát Románia egyetlen légzőkészülékeket gyártó hivatalos cége, az osztrák székhelyű Dräger illetve a tűzoltó felszereléseket forgalmazó székelyudvarhelyi Viking Kft. is, amelynek technikai igazgatója Albert Csaba, Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének vezetője. Sőt, még egy füstsátor szimulációs gyakorlat is a program része volt, ahol a Magyar Tűzoltó Szövetség szakembereinek bevonásával egy elrejtett tárgyat kellett megkeresni a teljesen ártalmatlan füstben. Ezzel a gyakorlattal próbálták érzékeltetni azt, hogy milyen nehéz a füstben tájékozódni.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A rendezvény azonban nemcsak a szakmabelieknek szólt, a szervezők a családokról és a gyerekekről sem feledkeztek meg, hiszen a szakmai programok mellett a gyerekeknek is készültek előadásokkal és foglalkozásokkal (habparty, gyereksátor, légvár, légcsúszda). Este koncertekkel folytatódott az esemény, ahol fellépett a Road of Life, a Slágerebbje és a Transylvanium együttes is, az ünnepi napot pedig egy Retro Party zárta le.

Bodó Szabolcs