Az elmúlt húsz évben közel ötszáz fiatal karatézott Csíkszentmártonban, jelenleg tizenöt fiatal aktív tagja a csapatnak. Eredményeikről, terveikről Fekete Sándort edzőt kérdeztük.

Idén lesz húsz éve, hogy 1999. december 3-án elindította a karateoktatást Csíkszentmártonban Fekete Sándor, aki azóta is megszakítás nélkül edzi a gyerekeket. Ebben az időszakban közel ötszázan tanulták meg ezen harcművészet alapjait – de nem csak azt – településünkön. Kezdetben a kultúrotthont bocsátotta rendelkezésükre a helyi önkormányzat, hogy megtarthassák az edzéseket, mostanra azonban bármelyik országos klub edzőtermével felveheti a versenyt a helyi sportközpontban számukra kialakított terem – számolt be az edző.

„Falusi csapathoz mérten az eredményeink – szerintem – kiválóak, ha csak abból indulunk ki, hogy államilag is támogatott bukaresti, krajovai, nagyváradi klubbok ellen harcolunk. A szentmártoni fiatalok ügyesek, az említett csapatokkal csak anyagiakban nehéz felvenni a versenyt, ugyanis a kiszállások költségesek. Ebben állandó segítséget a helyi önkormányzat, a két közbirtokosság és a Bocskor Pékség nyújt nekünk” – tájékoztatott Fekete Sándor.

Jelenleg 15 gyermek jár rendszeresen karateedzésekre minden hétfőn, szerdán és pénteken délután öt órától, vegyesen fiúk és lányok – köztük szomszédos falvak ifjai is. A számuk évközben is rendszerint változik, tavaly például volt olyan időszak, amikor 40-en jártak karatézni, de rendszerint nagy a lemorzsolódás. Eddigi tanítványai közül Fekete Róbert a legeredményesebb, aki jelenleg a felnőtt román válogatott tagja egyedüli magyarként, továbbá többszörös román bajnok, tavaly első felnőtt versenyén, az Európa Bajnokságon négy bronzérmet nyert, de volt már Európa Kupa győztes is. A Csíkszeredában tanuló, 12. osztályos fiatal, akit előterjesztettek a Sport Érdemes Mestere címre, jelenleg a bukaresti Sportul Studențesc-nek versenyzik, de még mindig Csíkszentmártonban edz. A kiemelkedő fiatal mellett, további három ifjú is olyan jól teljesített a múlt évben, hogy idén országos bajnokságon is megmérettethetik tudásukat: Jánossy Réka, Nagy Ottó, Kovács Krisztián több versenyen bizonyította, hogy képesek rangosabb versenyen is megállni a helyüket – részletezte a három danos karatemester.

Idei terveikkel kapcsolatban elmondta, a megyei kisebb versenyeken továbbra is részt vesznek Székelykeresztúron, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen, illetve az országos bajnokságon is indulnak. Emellett májusban megtartják immár tízedik alkalommal saját szervezésű versenyüket Tusnádfürdőn, amely hat éve vette fel a Tusnád Kupa – György Gellért Emlékverseny megnevezést, első országos bajnokuk után, akit fiatalon elveszítettek. Azért a fürdővárosban szervezik, mert ott van a legközelebb megfelelő sportcsarnok és kellő számú szálláshely a résztvevőknek.

Arra a kérdésünkre, hogy kiknek ajánlott ezt a sportágat kipróbálni, az edző tisztázta, mivel testmozgásra mindenkinek szüksége van, így kortól függetlenül bárkinek érdemes lehet megismerkednie a karatéval. A gyermekeknek pedig elsősorban azért ajánlja, mert tiszteletet és fegyelmet tanulnak általa, ugyanakkor az egyre elterjedtebb mozgáshiányra is megoldást jelenthet. Aki kipróbálná a sportágat, az bátran jelentkezhet Fekete Sándornál az edzések napján, a már említett időpontban.

Az edzőről

Fekete Sándor három danos karatemester húsz éve edzi a fiatalokat Csíkszentmártonban, ő maga ezt a harcművészetet 32 éve gyakorolja, és 27 éve oktatja. Amellett, hogy edző, vezetőbizottsági tagja a Román Karate Szövetségnek, és rendelkezik a legmagasabb képesítéssel karatebíróként – amellyel Romániában mindössze 12 személy rendelkezik.