Az önkormányzat egyre nagyobb összegeket kénytelen befizetni büntetőilletékként a községi alacsony újrahasznosítási arány miatt, mivel a helyiek nem teljesítik az előírt szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét.  Az ingyenes lomtalanítási lehetőséggel is kevesen éltek.

Az április elején az Eco-Csík Kft. térségi hulladékgazdálkodási vállalat partnerségben az S.L.C. Egyesülettel tavaszi lomtalanítási akciót tartott szolgáltatási területén. Községünkben 9 köbméter lomtalanításból származó hulladék gyűlt össze, valamint 350 kg elektromos hulladék. Ezzel az eredménnyel településünk az utolsó előtti helyen végzett az érintett 15 községből.  Összesen ugyanis 335 köbméter hulladék gyűlt össze, tehát jelentősen elmaradtunk az átlag 22 m³-től is – tudtuk meg a vállalat illetékesétől.

A szelektív hulladékgyűjtés bevett gyakorlattá válása amiatt is fontos lenne, mert hamarosan lejár annak az uniós vállalásnak a határideje, amelyet Románia tett a hulladék-újrahasznosítás terén. Az önkormányzatok már most tetemes összegeket fizetnek a környezetvédelmi alapba a nem megfelelően működő szelektív szemétgyűjtés miatt. Jövőre pedig 50 százalékos újrahasznosítási arányt kell teljesíteni, elmulasztása esetén pedig a korábbihoz képest háromszorosára emelkedik a büntetőilleték.

Csíkszentmárton önkormányzata is kénytelen volt az elmúlt években büntetőilletéket fizetni: a 2017-es évben nem teljesített újrahasznosítási arány miatt tavaly év elején 2828 lejt, míg idén a 2018-as évi újrahasznosítási arány teljesítésének elmaradása miatt 6604 lejt. Emiatt nyomatékosan megkérjük a helyieket, hogy a háztartási hulladékba semmilyen újrahasznosítható hulladékot ne rakjanak, a papírt, fémet, műanyagot, üveget az arra a célra szánt átlátszó műanyag zsákokba gyűjtsék. A szelektív hulladékot minden hónap utolsó elszállítási napján gyűjtik össze az Eco-Csík munkatársai.