A csíkszentmártoni Falusi Kalandok civilszervezet szervezésében idén is megtartották a farsangtemetést községünkben.

Február 10-én, szombaton a Falusi Kalandok csapata, a helyi színjátszókör, a Griffmadár olvasóklub Keresztes László zenekara kíséretében, ostoros legények és bocsos medve társaságában szerveződtek hagyományos farsangi karavánba és búcsúztatták a telet, végig vonulva a község utcáin.

Csekefalvából indulva, Kisperjésen át, Szentmárton felső feléig összesen 10 megállóhelyen siratták el Illést és könyörögtek az Istenhez, hogy óvja meg őket a hosszúláb földektől, csapásos kertektől, a nagyszarvú ökröktől, a meddő tehenektől, a rossz kocsitól, a juh ganyéhányástól, az idegen fehérnép átkától, az üzemanyagáraktól, a vasas taligától, a vastag szalonnától, a vénasszonyok szájától, a fortélyos lótól, illetve a huncut feleségtől s annak furfangos urától.

A község lakói, az összetartó szomszédságok bőséges és változatos, finomabbnál finomabb eledelekkel várták és kínálták meg a mókás gyászkaravánt. A farsangi mulatság utolsó állomása a szentmártoni Potyó utca végén volt, ahol a siratóasszonyok végső búcsút vettek szeretett Illésüktől, majd nóta és tánc kíséretében vele együtt temették el a telet.

Bodó Szabolcs