Március elsejétől elindult az egységes mezőgazdasági támogatások igénylési időszaka, május 15-éig nyújthatók be a kérelmek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA).

 

Két és fél hónap áll a csíkszentmártoni mezőgazdálkodók rendelkezésére is, hogy benyújtsák idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA). Március elsejétől május 15-éig lehet felkeresni az APIA kirendeltségeit ez ügyben. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan, a helyi gazdáknak idén is az önkormányzathoz kell fordulniuk a kérelmekhez szükséges igazolások igénylése miatt – ahol szükség esetén az igénylési aktacsomó összeállításában is segítséget nyújtanak az illetékesek.

Mint Bálint Csaba mezőgazdasági szakfelügyelő tisztázta, telefonon vagy levélben értesítik majd az helyieket arról, hogy mikor kell felkeresniük a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályát az igazolás miatt. Hozzátette, először a kisebb gazdákat hívják be, majd fokozatosan az egyre összetettebb kérelmekkel rendelkező helybéliek következnek. Annak érdekében, hogy az utolsó napokban ne legyen torlodás, vagy hosszas várakozás, arra kéri az érintett helybélieket a szakember, hogy a programálásnak megfelelően érkezzenek a hivatalba, ne halogassák az igazolások kivételét.

Sem az igényelhető támogatási formákban, sem az igényléssel kapcsolatban nincs jelentős változás a korábbi évhez képest: az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodók az APIA megyei székhelyén kell leadják igénylésüket, míg az 50 hektárnyi területnél kevesebbel rendelkezők a területi irodákban, az alcsíkiak például Csíkszentmártonban. A csak állattenyésztési juttatásokat igénylők szintén Csíkszeredában tudják benyújtani kérelmeiket.

Ami pedig a támogatási formákat illeti, továbbra is kérhető a területalapú alaptámogatás (SAPS), az újraosztott, zöldítési, fiatal gazdáknak, illetve kisgazdáknak szóló juttatás, továbbá igényelhető az országos kiegészítő, valamint az összekapcsolt támogatás úgy a növénytermesztők, mint az állattenyésztők által, de élhetnek az agrárkörnyezet-gazdálkodási, a biogazdák által kérhető, illetve a speciális és jelentősen hátrányos helyzetű természeti területekre járó támogatásokkal is az arra jogosultak.