Hargita megye regionális víz- és csatornaszolgáltatója, a Harvíz Rt. márciustól az ivóvíz, illetve az elhasznált szennyvíz árát majdnem 50 százalékkal emeli meg.

Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója február 15-én tartott sajtótájékoztatójában közölte, hogy a legutolsó áremelés 2020-ban történt, és 2022 második felére tervezték a következőt, amely végül csak idén márciustól lép érvénybe.

Az energiaár-emelés és az ukrajnai háború hatásai miatt ez a lépés elkerülhetetlenné vált.
A Harvíz mint közüzemi vállalat, nem törekszik föltétlenül nyereségre, a kiállított számlák nyomán befolyó pénzügyi forrásokat az infrastruktúra működtetésére, korszerűsítésére és bővítésére, valamint a vállalat működésére fordítja. Ugyanakkor az áraknak tükrözniük kell a szolgáltatásnyújtások valós gazdasági költségeit – nyilatkozta a vezérigazgató.Az áremelések mértékét az árképzési és díjszabási módszertan is befolyásolja, amelyet a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) dolgozott ki, és amely minden víz- és csatornaszolgáltató vállalatra érvényes.Így az árszámítási modell szerint, a fogyasztói kosár teljes egészéből a víz és szennyvíz szolgáltatásokra fordított összeg minimum 2,5% kell legyen, amelyre még az  a infláció mértékét is szükséges felszámolni.
Így márciustól az eddigi 4,14 lej helyett egy köbméter ivóvíz 5,96 lejbe kerül, a szennyvíz esetében pedig 3,71 lejről 5,67 lejre nő a köbméterenkénti ár a Harvíz által kiszolgált fogyasztók számára, áfával együtt.

Ezekből az árakból a regionális szolgáltató köbméterenként 2,3 lejt tartalékol a fejlesztési alapba, újabb emelésre pedig az elkövetkező egy évben nem készülnek, hacsak rendkívüli helyzet nem áll elő.