Fotó: Pixabay

Kötelező a csatornahálózatra csatlakozniuk mindazoknak, akik már használják az ivóvíz-szolgáltatást, ezen kötelezettséget elmulasztók tetemes bírságra számíthatnak.

A víz-csatorna közszolgálatok működésére vonatkozó, 2006-ból származó 241-es törvény összhangban Románia Európai Uniós vállalásaival kötelezővé teszi azon vízhasználók csatlakozását a kiépített szennyvíz-csatorna hálózatra, ahol erre adottak a műszaki feltételek. Mint arról községünk lakóit már levélben is értesítette a helyi önkormányzat, mindazon személyek, akik elmulasztják vagy megtagadják a csatlakozást, azok kétezer és négyezer lej közötti bírságban részesülnek, amelyet a Környezetvédelmi Őrség szab ki.

Ennek okán tisztelettel felkérjük községünk érintett lakóit, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a Harvíz Rt. műszaki osztályával, illetve legkésőbb ez év július 31-éig, mutassák be a polgármesteri hivatalban a csatornarákötést igazoló érvényes szerződést.

Mint ismeretes, Csíkszentmártonban az ivóvízhálózatot 1995-1997 között építették ki, a csatornahálózat pedig két ütemben készült el 2007-2008, valamint 2008-2010 között. A lakosság 98 százalékának lehetősége van rácsatlakozni az ivóvízhálózatra, ebből 90 százalék élt is a lehetőséggel. A csatornahálózat pedig a helyiek 60 százaléka számára elérhető, ebből viszont mindössze 30 százalék csatlakozott rá a rendszerre. A helyi szennyvízrendszer további bővítését a Hargita Víz Fejlesztési Egyesület Nagy Infrastrukturális Operatív Programra (POIM) leadott pályázata által valósítják meg a következő években.