A helyi képviselőtestület helyeinek és a polgármesteri tisztség elfoglalásáért is csak az RMDSZ állított jelölteket községünkben.

Elkezdődött a helyhatósági választásokat megelőző kampány augusztus 28-án, ami a választások előtti napon, azaz szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget. A szavazópolgárok a következő négy év polgármestereiről, helyi önkormányzati képviselőiről, valamint a megyei önkormányzat vezetőjéről és tanácsosairól dönthetnek szeptember 27-én. Csíkszentmárton községben csak az RMDSZ állított polgármesterjelöltet Birtalan Sándor személyében, és az önkormányzati képviselőtestület helyeinek betöltésére is csak RMDSZ-es politikusok pályáznak. A listájukon a következő sorrendben szerepelnek a helyiek: Gergely András, Birtalan Sándor, Bocskor István, László Attila, László Antal, Miklósi Attila, Salló Ferenc, Schrádi József, Vitos István, Nagy László, Potyó József, Potyó Judit, Miklós Pál.

A koronavírus-járvány miatt idén szigorú óvintézkedések mellett lehet kampányrendezvényeket tartani, kormányhatározat szabja meg többek között, hogy kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése a kampányrendezvényeken részt vevő valamennyi személy számára; kötelező a szemrevételezéses szűrés és a kézfertőtlenítés az esemény helyszínére való érkezéskor; kötelező az egyméteres védőtávolság megtartása az eseményen részt vevők között, akkor is, ha a rendezvény utcán zajlik, vagy kopogtatós (door-to-door) kampányakcióról van szó; a szabadtéri kampányrendezvényeken legtöbb 100 személy vehet részt, személyenként 4 négyzetméternyi felületet kell biztosítani, és ezeket jól látható jelzésekkel el kell határolni egymástól.

A koronavírussal fertőzött szavazópolgárok mozgóurna segítségével élhetnek szavazati jogukkal a választásokon, akkor is ha karanténban, lakhelyi elkülönítésben vagy kórházban vannak – közölte az Agerpres hírügynökség Constantin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnökének kijelentését. A koronavírusos betegek igényelhetik a mozgóurnát és a megszokott körülmények között szavazhatnak, ugyanis az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) közölte, hogy ha mindkét fél maszkot visel, az szinte teljesen kizárja a vírus terjedését. Az illetékes megjegyezte, csak az intenzív osztályon kezelt betegek esetében alkalmaznak további biztonsági intézkedéseket, többek között az orvosi kezeslábas viselését.

Scroll Up